Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Uputstva poslije vađenja zuba

Uputstva poslije vađenja zuba

Ovo su osnovna uputstva, kojih bismo se trebali pridržavati poslije vađenja zuba:

  • Pošteda od fizičkih aktivnosti, tj. mirovanje narednih 24 sata. Iako se osjećate dobro, nemojte vježbati ili fizički raditi.
  • Kada se završi vađenje zuba, stomatolog preko rane stavlja gazu preko koje pacijent zagrize. Nju je potrebno držati minimun 20 minuta da stane krvarenje i stvori se koagulum.
  • Zabrana ispiranja usta vodom ili drugim tečnostima. Kada se ispiraju usta, koagulum u rani se razlaže i izbacuje iz alveole koja ostaje prazna i suva. Kost ostaje nepokrivena i nezaštićena. Javljaju se jaki bolovi i stanje koje se naziva alveolitis. Zarastanje je usporeno.
  • Nemojte pušiti narednih 48 sati jer hemikalije iz dima mogu uticati na razlaganje koaguluma i iritirati kost. Sve to utiče na odloženo zarastanje rane.
  • Sa konzumiranjem hrane počnite poslije prestanka dejstva anestezije. Moguće je da vam je dio usne i obraza utrnut i prilikom žvakanja se možete ugristi za taj predio, a da ne osjetite. Ugriz prilikom žvakanja je vrlo snažan i uzrokuje rane na mekom tkivu koje su vrlo neprijatne.
  • Uzimajte lijekove kako je stomatolog prepisao. Za rutinsko vađenje zuba ne dajemo antibiotike, nemojte nikad uzimati antibiotike na svoju ruku, postoje razne vrste ovih lijekova i nisu svi podjednako efikasni protiv infekcija u regiji usta i zuba. Lijekovi protiv bolova ili analgetici se uzimaju po potrebi, a najčešće prepisivani su Brufen, Nimulid, Analgin….
  • Ukoliko bol ne prolazi poslije 48 sati, pojavio se otok ili je počelo krvarenje, nemojte čekati već se javite stomatologu radi dalje terapije.

Poslije vađenja zuba, alveola ostaje prazna i popunjava se krvlju koja koaguliše. Formiranje koaguluma predstavlja početak zarastanja rane i on predstavlja matriks u kome bujaju vezivna vlakna, sitni krvni sudovi, itd. Epitelne ćelije sa ivica alveole se razmnožavaju i tako se ivice rane približavaju. Poslije otprilike godinu dana, kada bude završena osifikacija alveole, ona će izgubiti oko 50% visine koju je imala kada je zub bio u njoj. Atrofija vilične kosti počinje poslije prvog vađenja i nastavlja se dalje kako pacijent vadi zube. Do skoro ovaj proces je bilo nemoguće zaustaviti, ali danas, upotrebom vještačke kosti, moguće je spriječiti atrofiju vilice i tako dobiti dobar estetski rezultat ili dovoljan volumen kosti za ugradnju implantata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top