Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Krvarenje desni – alarm za uzbunu

Krvarenje desni – alarm za uzbunu

Krvarenje desni srijeda

Desni neki zovu i zubnim mesom, a stručni naziv je gingiva. Ako vaše desni krvare – to nikada nije normalno. Krvarenje desni za vrijeme četkanja posljedica je skrivene upale koju treba uzeti ozbiljno.

BAKTERIJE UZROKUJU KRVARENJE 

Bakterije stvaraju na našim zubima ljepljive, jedva vidljive naslage – tzv. plak. Ostaje li plak duže vrijeme na granici s desnima, ono počinje na dodir krvariti – upaljeno je!
Ta se upala desni može korektnom higijenom potpuno iscijeliti.
Neliječena upala proširi se na sve pričvrsne strukture zuba – tako nastaje parodontitis (tzv. parodontoza) – desni se odvajaju od zuba i stvaraju se duboki džepovi, nastaje neugodan miris,  gnoj i konačno dolazi do razgradnje kosti. Zub gubi svoje učvršćenje i ispada. Ta opasna bolest traje godinama i najčešće je bezbolna – upravo joj se zbog toga ne posvećuje dovoljno pažnje.

ŠTO UČINITI KOD UPALE DESNI? 

Vaš stomatolog može upalu desni liječiti. Što prije nastupa liječenje, utoliko je jednostavniji tretman. Počne li liječenje u kasnom stadiju, traje dugo i zahtijeva mnogo strpljenja i rada i od lijekara i od pacijenta!
Prva mjera za uklanjanje upale desni jeste potpuno, temeljno čišćenje zuba i zubnih međuprostora. Budući da naslaga može biti i ispod zubnog mesa, to čišćenje više ne može obaviti sam pacijent, nego to mora učiniti stomatolog.

KAKO MOŽETE SPRIJEČITI UPALU DESNI?

Odgovarajućom higijenom može se spriječiti upala desni, tj. njezino nastajanje i vraćanje bolesti nakon tretmana kod stomatologa.
Nakon svakog jela uklonite ostatke hrane zubnom četkicom. Jedanput na dan zube treba očistiti od naslaga – tzv. plaka. Posebnu pažnju posvetite zubnim međuprostorima. Njih treba od plaka čistiti posebnim pomoćnim sredstvima kao što je zubna svila.

Kako biste bili sigurni da ste očistili sav plak možete upotrijebiti i obojana sredstva koja plak čine vidljivim.
Jedanput na godinu posjetite svoga stomatologa koji će vam stručno i temeljno očistiti zube i međuzubne prostore!!! .

ZDRAVI ZUBI ČITAV ŽIVOT 

Ko želi spriječiti neprilike, treba redovno i na vrijeme posjećivati stomatologa. Za održavanje zuba nikad nije kasno. Čak i višestruko «popravljani» (liječeni) zubi uz odgovarajuću njegu mogu potrajati još nekoliko godina. Važna je kontrola kod stomatologa. Zahvaljujući toj kontroli mogu se ukloniti manja oštećenja prije nego li se dogodi veća nesreća. Vaš stomatolog i njegov tim rado će Vam pokazati kako ćete pravilno njegovati svoje zube i na što pri tome morate posebno paziti.
Kontrole i savjeti sami po sebi nisu dovoljni. Najvažnija je mjera svaki se dan držati tih savjeta.

Tri stvari trebate za dnevnu njegu svojih zuba: 

  1. Zubnu četkicu – srednje tvrdoće, sa zaobljenim vrhovima dlačica. Dobra četkica ne traje duže od dva mjeseca.
  2. Zubnu pastu s fluorom – jer djeluje protiv karijesa
  3. Zubnu svilu, tzv. interdentalne četkice i zubne štapiće (specijalne čačkalice) – potrebne za čišćenje zubnih međuprostora .

Spriječiti je bolje nego liječiti. To se posebn odnosi na njegu zuba i usne šupljine: mali trud velikog djelovanja.

Izvor: mojdoktor.hr  mr.sc. Suzana Varga, dr. stom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top