Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Vježbe u slučaju otežanog otvaranja usta

Vježbe u slučaju otežanog otvaranja usta

Veºbe u sluƒaju oteºanog otvaranja usta ponedeljak

Trizmus (grčki: trismos) je stručni naziv za stanje otežanog ili onemogućenog odnosno ograničenog otvaranja usta uzrokovanog grčem mišića za žvakanje. Međutim, ovaj termin se generalno odnosi na svako ograničeno otvaranje usta bez obzira na uzrok. Najčešći uzroci trizmusa su infekcije porijekla zuba koje se šire u regiju mišića za žvakanje usljed čega nastaje grč mišića, nicanje umnjaka praćeno upalom okolnih tkiva – perikoronitis, povreda mišića prilikom ponavljanog davanja anestezije, upala rane nakon vađenja zuba, krvni podliv, otok nakon operacije…

Stepen ograničenja otvaranja usta može biti različit, od blago otežanog do potpuno onemogućenog otvaranja usta, kada su zubi gornje i donje vilice u kontaktu. Stanje je prolazno i nakon pravovremene i odgovarajuće terapije ne ostavlja nikakve posljedice. U zavisnosti od uzroka i stepena stanja propisuje se i odgovarajuća terapija (promjena režima ishrane – meko kašasta ishrana i pošteda zgloba, antiinflamatorni ljekovi, analgetici, antibiotici, lokalni anestetici, miorelaksanti, fizikalna terapija, grijanje/hlađenje i blaga masaža regije zgloba…).

Savjetuju se vježbe za otvaranje usta koje pacijent samostalno izvodi kod kuće:

Potrebno je svakih 3-4 sata u toku dana, u trajanju 3-5 minuta, polako i kontrolisano raditi vježbe otvaranja usta, pomažući se kažiprstom i palcem jedne ili dvije ruke (palac postaviti na oštre ivice gornjih prednjih zuba, a kažiprst na donje, važno je jagodicu prsta postaviti na sredinu vilice), maksimalno otvoriti usta do granice bola i nekoliko sekundi zadržati tako. Takođe, potrebno je izvoditi i pokrete donje vilice u obe strane.

U slučaju izraženog trizmusa vježbe se izvode uz pomoć špatule ili specijanih naprava sa oprugama kojima se dozira sila. Neophodna je upornost i istrajnost u vježbanju bez obzira na prisutan bol kako trizmus ne bi ostao trajan. Ove vježbe poželjno je kombinovati sa vježbama za jačanje ligamenata TMZ (viličnog zgloba) kako bi se donja vilica postavila u pravilan položaj u odnosu na bazu lobanje. Važno je naglasiti da se ove vježbe rade isključivo nakon urađenog kliničkog pregleda, po potrebi analize Rtg snimaka donjoviličnih zglobova sa otvorenim i zatvorenim ustima, odnosno nakon postavljanja dijagnoze oboljenja te preporuke od strane stomatologa, oralnog ili maksilofacijalnog hirurga. Nepravilno indikovane vježbe u nekim slučajevima (povrede zgloba, dislokacija zglobnog diskusa…) mogu nanjeti više štete nego koristi.

Dakle, terapija trizmusa je direktno vezana za uzrok! Nije na odmet ponoviti da je svaku infekciju u regiji lica i vilica neophodno lječiti na vrijeme i pravilno. To podrazumijeva, pored preduzete i propisane terapije od strane ljekara, svakako i stavljanje hladnih obloga u zahvaćenoj regiji. Nikako nije dozvoljeno grijanje jer na taj način može nastati širenje infekcije i pojava komplikacija.

Izvor: mojzubar.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top