Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Zbog čega cirkularni karijes “napada” zubiće

Zbog čega cirkularni karijes “napada” zubiće

Caries teeth decay

Veliki je broj različitih, združenih razloga za nastanak cirkularnog karijesa kod djece. Saznajte šta najčešće uzrokuje ovo oboljenje mlječnih zuba.

Pojava drastično manifestovanog karijesa je u porastu u poslednjih deset godina, i to najčešće kod gradske populacije mališana.

Koji su najčešći uzroci nastanka cirkularnog karijesa?

1. Konzumiranje slatke hrane i slatkih napitaka tokom noći

Takva loša navika, već poslije dva do tri mjeseca učestalog konzumiranja čokolada i bombona, kao i sokova tokom noći – dovodi do nagomilavanja dentalnog plaka na zubima, čiji mikroorganizmi i šećeri nagrizaju nježnu strukturu gleđi i dentina mlječnih zuba. Tada se na svim zubima u predjelu vratova pojavljuju kariozne lezije, koje su bukvalno međusobno povezane.

2. Loša higijena usta i zuba

Dešava se da dijete u vrtiću dobije sva tri obroka i užine, a da ga vaspitačice uopšte ne podstaknu, niti mu pomognu da opere zube. To je najviše izraženo kod djece od dve do četiri godine starosti.

3. Nasljedni faktori

Još jedan razlog je takođe važan za nastanak cirkularnog karijesa, a to je loša dekalcifikovana struktura gleđi i dentina kod tek niklih mlječnih zuba. Ta pojava je djelimično nasljedna, i mora da se veoma temeljno tretira.

Kako spriječiti cirkularni karijes?

Najbolja prevencija cirkularnog karijesa kod djece predškolskog uzrasta je veoma dobra higijena zuba. Preporučuje se njihovo pranje tri do četiri puta dnevno, a kada se operu pred spavanje, ne smije se dozvoliti djetetu da jede ili pije bilo šta slatko. Ako se to ipak desi, poslije toga mu obavezno treba temeljno oprati zube. Isto tako su važne i redovne kontrole kod stomatologa, sa ciljem rane detekcije karijesa.

Izvor: yumama.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top