Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Loše navike u djetinjstvu uzrok ortodontskih problema u kasnijoj dobi (cucla)

Loše navike u djetinjstvu uzrok ortodontskih problema u kasnijoj dobi (cucla)

Najveći nedostatak, zbog koga se ponovo pokreće snažan otpor od 70-tih godina prošloga vijeka(sa popularizacijom i podsticanjem dojenja) je dokazani uticaj preranog korišćenja cucle na prestanak dojenja. Zbog toga se snažno NE PREPORUČUJE varalica prije nego se dojenje u potpunosti ne uspostavi.

Neke studije, mada nedovoljno provjerene, upućuju i na mogućnost lakšeg razvoja ranog karijesa ako bebe koriste cuclu. To je sigurnije u slučaju da  se cucla umače u med i druge slatkiše.

Duže i intenzivnije korišćenje cucle može da utiče i na razvoj pravilnog govora, posebno ako je kombinovano sa drugim lošim navikama.

Veliki broj studija upućuje na mogućnost nepravilnog razvoja vilica i postavke zuba kod dužeg nošenja cucli. To se posebno odnosi na neravnomjeran, neanatomski pritisak mišića koji sputava razvoj gornje vilice, slabi tonus mišića žvakanja, sužava gornje vazdušne puteve, podstiče disanje na usta, potiskuje donju vilicu prema nazad. Sve to može da podstiče razvoj i drugih loših navika poput diasnja na usta i guranja jezika. Najčešće dolazi do nepravilnog preklapanja gornjih zuba unutar donjih (tzv. ukršteni zagrižaj). Donja vilica može da se potiskuje unazad. Isto tako pritisak cucle na nepce može da izaziva njegovo produbljivanje, sužavanje vilice i isturanje prednjih zuba, a pritisak jezika može da ih razdvaja u tzv. otvoreni zagrižaj. Daleko od toga da će se ovo desiti kod svakog korisnika cucle, ali vjerovatnoća je veća ako se ona intenzivnije koristi tokom dana i noći i duži period poslije nicanja zuba. Idealno je napustiti cuclu od 18-tog mjeseca života do druge godine, a maksimalno do četvrte, premda bi ovaj maksimalni predloženi period ipak trebalo izbjegavati.

Postojala su istraživanja koja dokazuju da zaobljene cucle snažnije remete razvoj nepca i vilica, pa su konstruisane, tzv. anatomske ili ortodontske. One bi trebalo da više odgovaraju obliku usne duplje. U poslednje vrijeme se promovišu i posebni oblici anatomskih cucli koji podstiču razvoj nepca.  Još uvijek ne postoje ubjedljivi dokazi da anatomske cucle sigurno omogućavaju pravilan razvoj vilica, ali se prednost daje njihovom korišćenju.

Umjesto zaključaka, preovlađujuće mišljenje stručnjaka je sljedeće:

– Poželjnije je izbjegavati korišćenje cucle jer štetna dejstva donose prevagu.

– Kod opredjeljenja za korišćenje cucle ne treba „lagodnost roditelja“ da bude odlučujuća.

– Ukoliko beba odbija cuclu, ne treba forsirati njenu primjenu.

– Ne treba koristiti cuclu dok se čvrsto ne uspostavi dojenje.

– Ukoliko se jave alergije i česta zapaljenja uha treba prekinuti sa korišćenjem cucle.

– Odbaciti cuclu između prve i druge godine, a najkasnije do četvrte.

– Pojava drugih loših navika(disanje na usta, guranje jezika, sisanje prsta) i poremećaj u postavci zuba i vilica zahtjeva konsultacije sa stručnjakom.

Navika sisanja cucle se često zamjenjuje sa sisanjem palca, drugih prstiju, pa čak i ruke. Ukoliko je intenzivna i produžava se i poslije treće godine, neophodna je stručna intervencija za njihovo uklanjanje. Isto se odnosi kod pojave uočljivih deformitete na vilicama i zubima.

Dr Slađana Bencun Vučenović

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top