Home / Zanimljivosti / Doc Holliday – najpoznatiji zubar divljeg zapada

Doc Holliday – najpoznatiji zubar divljeg zapada

John Henry Holliday, diplomirao je stomatologiju  1. marta 1872. u Filadelfiji, Pennsylvania. Iste godine vratio se u rodnu Atlantu i počeo raditi u ordinaciji Artura Forda, međutim  mladi stomatolog nije imao sreće. U ljeto 1873. dijagnostikovana mu je tuberkuloza. Zato se, prema savjetima doktora, zbog povoljnije suve klimeveć u septembru seli u Dallas (Texas).

Sa sobom, osim klješta i drugih stomatoloških instrumenata, dr Holliday nosi i mornarički Colt model iz 1851. godine, inače poklon od ujaka, iz kojeg je do tada pucao samo na zečeve i vjeverice.

Sa kolegom Johnom Sacherom, dr. Holliday otvara stomatološku ordinaciju u Dallasu. Početak rada im je bio težak zbog recesije, ali i požara koji je opustošio  grad. Međutim, to nisu jedini problem mršavog i elegantno obučenog zubara, koji se potom odaje se alkoholu i kockanju po salunima. Godine 1874. uslijedio je raskid njihovog ortakluka.

Iz Dallasa dr. Hollyday se seli u Denison, grad kocke, bluda i vatrenih okršaja. S vremena na vreme obavljao je stomatološku praksu, ali je ubrzo uvidio lakši način zarade kroz profesionalno kockanje. Poslije toga sljede susreti sa Kate Edler i Wyattom Earpom,  sukob u Tombstoneu … ostalo je legenda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top