Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / 3D printer u stomatologiji

3D printer u stomatologiji

3D printer srijeda

Prvi funkcionalan 3D printer konstruisao je još 1984. godine Chuck Hull, potpredsjednik i glavni inžinjer američke kompanije 3D Systems, specijalizovane za proizvodnju 3D printera i materijala koji se koriste u ovom procesu. Od tada, prodaja ovih printera ne jenjava, a polje upotrebe širi se na skoro sva životna polja: od upotrebe u arhitekturi i građevini, pa sve do stomatološke i medicinske industrije uopšte. Naime, 3D štampači smanjuju troškove proizvodnje sirovina i tako omogućavaju veću produktivnost, te kontrolu kvalitete istih.

Najnovija moderna tehnologija 3D printera omogućuje nam izradu trodimenzionalnih predmeta iz digitalnih datoteka. U dentalnoj medicini to znači izradu virtualnih modela u CAD sistemu, te njihovo printanje u 3D printeru. Na taj način moguće je izraditi ortodontske modele, hirurške šablone te ortodontske aparate (clear aligner i retainer), pa čak i privremene krunice i mostove.

3D printer srijeda

Ovaj put Vam predstavljamo Micro DDP (Digital Dental Printer) firme EnvisionTEC, najmanji desktop uređaj za 3D printanje sa najvećom rezolucijom namijenjen stomatolozima, a u stanju je proizvesti visokokvalitetne krunice i kapice.

Koristeći se Direct Light Projection tehnologijom američke firme Texas Instruments, Micro DDP System proizvodi veoma detaljne krunice i kapice sa STL fajlova kreiranih u bilo kojem open CAD programu namijenjenom stomatolozima. U stanju je isprintati do deset krunica i kapica po unesenoj građi, a koristeći USB, Micro DDP se može konektovati na računar i tako raditi kao lični desktop printer. Sa težinom od nekih trinaest kilograma, moglo bi se reći da je relativno lako prenosiv, a mora se priznati i to da su iz firme The Perfactory pazili i na dizajn, pa je ovaj 3D printer ugodan oku. Materijali koje koristi su: Press-E-Cast (WIC 300) – materijal koji se u stomatologiji koristi zato što omogućava stvaranje visokokvalitetnih glatkih i oblih površina. Tu je i materijal E-Dent koji omogućava pravljenje privremenih krunica koje u ustima ostaju do jedne godine, te D3 White M.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top