Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Waterpik oralni tuš

Waterpik oralni tuš

Waterpik oralni tut petak (1)

To je aparat koji koristi vodu ili neku drugu otopinu ( npr. vodicu za usta) pod  pritiskom kojom se „tuširaju“ zubi  i desni. Impulsnim prskanjem se odstranjuju mikronske čestice hrane u interdentalnim prostorima, uklanja plak i masiraju desni.

Oralni tuš čišti prostore između zuba, zuba i desni, oko proteza, mostova, navlaka i implantata, dentalne džepove…Ukratko, oralnim tušem  čistite  sve ono  što  upotrebom četkice i dentalnog konca ne možete očistiti.

Predstavlja jedan od najbržih,  najdjelotvornijih i najjednostavnijih načina za smanjenje plaka,  čime se sprječavaju bolesti desni, stvaranje kamenca  i nastanak karijesa.

Njegova upotreba je neophodna u slučaju implantata, navlaka, mostova,  ortodontskog aparatića, ili u slučaju gingivitisa, krvarenja desni, povlačenja zubnog mesa (paradontoza), ili paradontalnih džepova.

U kombinaciji sa četkicom, upotreba oralnog tuša daje idealne rezultate u očuvanju  oralnog zdravlja.

Waterpik oralni tut petak (2)

Istraživači su zaključili da Waterpik oralni tuševi ne ozljeđuju meka tkiva. To se utvrdilo sa ranijim studijama kojim su potvrđene manje upale, bolja organizacija mekog tkiva i deblji keratinizirani sloj kod osoba koje su koristile oralni tuš dva puta na dan, u odnosu na osobe koje ga nisu koristile. Također je utvrđeno da oralni tuš smanjuje količinu bakterija u gingivnom sulkusu do 6 mm. Jedna od najranijih studija je pokazala da se ispiranjem oralnim tušem uz uobičajeno četkanje zuba smanjuje nakupljanje kamenca do 50 %. Nekoliko istraživanja je također pokazalo da je oralni tuš posebno efikasan u redukciji gingivitisa i krvarenja pri sondiranju.

Waterpik oralni tut petak (3)

Upotrebom specifičnih nastavaka na oralnom tušu se vrši supragingivalno ili subgingivalno ispiranje. Pick Pocket Waterpik nastavak omogućava subgingivalno ispiranje. To je usko lokalizovan mlaz vode, vodice za usta ili lijeka u specifično područje: duboki džep, furkaciju, implantat, krunicu, most. Klinička ispitivanja su pokazala da se primjenom Pick Pocket nastavka postiže penetracija do 90% dubine džepa do 6mm, odnosno 64% kod džepova dubljih od 7 mm. Važno je primijetiti kako se ispiranjem tušem sa bilo kojim od Waterpik nastavaka postiže subgingivalni prodor i kontrola subgingivalne flore i nusprodukata upalnog procesa.

Cjelokupno istraživanje možete pročitati na sljedećem linku.

Ukoliko želite poručiti oralni tuš ili saznati više informacija:

http://www.olx.ba/profil/DentaDe

https://www.facebook.com/WaterpikOralniTuseviBih?fref=ts

www.dentade.ba

Generalni zastupnik za BiH je firma Denta De d.o.o. a svoj primjerak Waterpik-a možete rezervisati na brojeve telefona: 033/210-100 i 033/667-277

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top