Home / ZANIMLJIVOSTI / Oralna higijena / 10 razloga zašto treba redovno čistiti zubni kamenac

10 razloga zašto treba redovno čistiti zubni kamenac

image001

Dobra oralna higijena vrlo je bitna, ne samo zbog izgleda, već i zbog opšteg zdravlja. Loša oralna higijena može dovesti do brojnih stomatoloških i medicinskih problema kao što su upale gingive, infekcije, gubitka kosti, srčanih bolesti, infarkta i mnogih drugih. Redovne posjete stomatologu i čišćenje zubnog kamenca mogu spriječiti te komplikacije, te Vam osigurati dobro oralno zdravlje.

1) Spriječiti karcinom usne šupljine
Prema istraživanjima koja je provela Fondacija za oralni karcinom, svakog sata u SAD-u jedna osoba umre od karcinoma usne šupljine. Ako redovno dolazite na preglede, Vaš stomatolog uz čišćenje zubnog kamenca pregledava cijelu usnu šupljinu i traži prve znakove oralnog karcinoma koji je u visokom postotku izlječiv ako se rano otkrije.

2) Spriječiti parodontitis 
Parodontitis je upala gingive i kosti koja drži Vaše zube na mjestu, te je jedan od vodećih uzroka gubitka zubi kod odraslih osoba. Ako se rano otkrije, može se vrlo uspiješno liječiti. Ako se ne liječi, parodontitis napreduje i vodi do rasklimavanja i gubitka zubi. Redovne posjete stomatologu, korištenje zubnog konca te pranje zubi dvaput na dan, ključni su faktori u spriječavanju parodontitisa.

3) Održati dobro zdravstveno stanje
Nedavna istraživanja povezala su srčane infarkte i parodontitis, koji je rezultat loše oralne higijene. Čišćenje zubnog kamenca svakih 6 mjeseci pomaže održavanju Vaše gingive i zubi zdravima, te može smanjiti rizik od srčanog infarkta.

image003

4) Da zadržite vlastite zube
Parodontitis je jedan od vodećih uzroka gubitka zubi kod odraslih. Redovno pranje zubi, korištenje zubnog konca te redovne posjete stomatologu su izuzetno bitni ako želite zadržati  Vaše zube . Zadržati Vlastite zube znači bolju mogućnost žvakanja hrane, te na kraju i bolje zdravlje.

5) Rano otkrivanje dentalnih problema

Rano otkriveni karijes, slomljeni i neadekvatni ispuni te upale zubnog mesa, lako se liječe. Ako se ti problemi ne tretiraju, vađenje živca (endodoncija), operacije zubnog mesa i kosti, te vađenje zuba, mogu postati jedine preostale opcije.

6) Održati dobro oralno zdravlje
Vaš stomatolog će Vam prilikom svakog posjeta pomoći da unaprijedite svoje oralno zdravlje. Ako neke zube ne perete dobro, stomatolog će Vam ukazati na to, te Vas naučiti odgovarajuću tehniku pranja zubi i korištenja zubnog konca.

7) Riješavanje neugodnog zadaha iz usta
Uklanjanje zubnog kamenca i smirivanje krvarenja i upale, pomaže uklanjanju neugodnog zadaha iz usta.

8) Napraviti plan terapije
Ako Vaš stomatolog otkrije bilo kakav problem u Vašim ustima, predložit će Vam plan terapije. Plan terapije ima raspored i cijenu svake procedure koja Vam treba, kako bi mogli dobiti uvid u trajanje i cijenu terapije.

9) Imati prekrasan osmijeh
Vaš stomatolog može ukloniti većinu pigmenata nastalih pušenjem i ispijanjem kave i čaja. Nakon čišćenja Vaših zubi, Vaš stomatolog će Vam ispolirati zube te će Vam osmijeh bit svijetlijii i lijepši.

 10) Pročitati novine
Napokon, bez da Vas itko prekida, možete u miru sjesti i pročitati novine! Takođe,  možda pronađete neke zanimljive članke o najnovijim stomatološkim proizvodima.

Izvor: www.stomatologija.hr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top