Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Budućnost je stigla – Laser u svakodnevnoj stomatološkoj praksi

Budućnost je stigla – Laser u svakodnevnoj stomatološkoj praksi

1969141_1467029590182509_855304080_nKako dr Simić kaže:polako ali sigurno prolazi vrijeme klasične stomatologije pred naletima modernih aparatura,nove tehnologije i novih principa u radu.Danas laseri ulaze na širom otvorena vrata u mnoge aspekte svakodnevnog života.Primjena lasera u medicini i stomatologiji pruža velike prednosti  i pacijentima i ljekarima,omogućava zahvate koji su manje invazivni,manje bolni,brže zacjeljuju rane te otvara cijeli novi spektar tretmana koji nisu mogući u konvencionalnim izvedbama.

U stomatološkoj praksi generalno razlikujemo dvije vrste lasera:

 • TVRDI LASERI čije valne duljine primjerene za rad na tvrdim zubnim tkivima i kosti.Primarna upotreba tvrdih lasera rezanje je tvrdih zubnih tkiva i kosti  s iznimno visokom preciznošću.Upotrebljavamo ih kod preparacije zuba za ispune,ostranjivanje zubnog tkiva zahvaćenom karijesom te kod operativnih postupaka koji iziskuju odstranjivanje ili rezanje kosti.
 • MEKI LASERI čije valne duljine omogućuju rad s mekim tkivima,zubnim mesom,krvnim žilama,živcima.Koristimo ih za rezanje,oblikovanje zubnog mesa,a zbog sposobnosti uništavanja bakterija te biostimulacije i aktivacije rasta zdravog tkiva koriste se i u parodontnim tretmanima odstranjivanja džepova i liječenja periodontitisa.

Valne duljine mekih lasera prodiru u meka tkiva,zatvaraju krajeve krvnih žila i živaca što rezultira operativnim zahvatima uz minimalna krvarenja i milnimalnu postoperativnu bolest.

Ako sebe smatrate pomalo nervoznim pacijentom i tr

PREDNOSTI PRIMJENE LASERA

 • Bitno manje vremena  potrebno za rad i znatno manje invazivna metoda u odnosu na konvencionalne tehnike.Sam je postupak znatno brži i jednostavniji.
 • Potreba za anestetikom bitno je smanjena a u mnogim slučajevima anestetik (anestezija)nije potreban.
 • Minimalna bol tokom i nakon samog zahvata uz smanjen postoperativni edem i minimalno oštećenje tkiva.
 • Manje zamora za pacijenta,stomatologa i osoblje brži postoperativni oporavak bez mogućnosti nastanka infekcije jer visokoenergetska zraka uništava bakterije i steriliše područje zarastanja.
 • Laser smanjuje postoperativnu osjetljivost jer desenzibilizira nervne završetke,reducira broj i virulenciju bakterija.
 • Tretman laserom zahtijeva manji broj posjeta pored skraćenih intervencija kod većine aplikacija.
 • Laserskom tehnologijom bitno se smanjuje krvarenje zahvaljujući pozitivnom hemostatskom učinku jer svijetlo visoke energije pomaže brže zgrušavanje pa je liječenje za pojedine indikacije ovim laserom pogodno i kod pacijenata sa problemom poremećaja koagulacije.
 • Ništa manje važno,nema nelagodnog zvuka bušilice i neugodnih vibracija u glavi,dakle mnogo tiše i ugodnije za pacijenta.
 • Laserske zrake ne oštećuju zdravo tkivo (ni meko i tvrdo),naravno uz uvijet pravilnog rukovanja i odabira same energije.
 • Nema ožiljaka nakon laserske intervencije na mekom tkivu jer se radi o potpuno sterilnom rezu.
 • Pečaćenje limfatičkih ogranaka što garantuje bitno brži oporavak i revitalizaciju tkiva.

Skoro pa da i nema kliničke discipline u stomatologiji gdje se laser uspješno ne može primjeniti potpuno mjenjajući klasičnu metodi! Brže,jednostavnije i efikasnije od klasičnog pristupa stomatologiji“ ,kaže dr Simić Gordana.

22

Najčešća primjena lasera u našoj ordinaciji je biostimulacija kod različitih pareza i oduzetosti tkiva na licu,uspješnog liječenja afti i herpesa,ublažavanje bolova i oteklina nakon vađenja zuba,kod upala facijalnog živca i trigeminusa.Produženje kliničke krune zuba-neizmjerno važno za estetski dojam svakog protetskog rada,naročito u fronti.Otvaranje implantata-skidanje pokrovnih vijaka,postava transfera i otisak te postava healing abutmenta-sve u jednoj fazi kao pokazatelj maksimalne učinkovitosti i dobijanja na vremenu,za razliku od klasične metode,reza skalpelom,postave h.abutmenta i čekanja na zarastanje!

Lasersko širenje sulkusa eliminiše jedan od najneomiljenijih,nepredvidivih i vremenskih zahtjevnih postupaka u stomatološkoj ordinaciji-postavljanje konca za retrakciju sulkusa.Nakon upotrebe diodnog lasera uzimanje otisaka bez krvarenja,s jasno izloženim marginama,obavlja se za nekoliko sekundi.Druga prednost je ta što će zubno meso biti u odličnom stanju i bez tragova povlačenja prilikom sledeće posjete kada se bude radilo cementiranje.

Gingivektomija – višak tkiva ili hiperplastično tkivo može se ukloniti bez krvarenja i bez boli.Rezultat je povećanje dužine krune zuba radi boljeg prijanjanja zubne restauracije i estetskog sklada.U poređenju s tradicionalnim hiruškim tehnikama,ovaj postupak može se obavljati bez skalpela i šivanja,čime se postiže savršena arhitektura tkiva koja se nakon zahvata neće dodatno skupljati.

66

Frenektomija – diodni laser omogućava uklanjanje maksilarnog ili mandibularnog frenuluma bez krvarenja i šivanja rane.Ovaj postupak sprečava migraciju rubova zubnog mesa,olakšava oralnu higijenu i pomaže u zatvaranju razmaka između zuba i uklanjanju smetnji u govoru.

55

Hiperplazija – prekomjeran rast zubnog mesa i nastanak lažnih džepova uzrokovan lošom oralnom higijenom kod pacijenata s ortodonskim aparatima je vrlo uobičajena pojava.Ovakvi problemi se rijetko sami od sebe rješavaju a uput pacijenta kozmetičkim stomatolozima ili oralnim hirurzima je često ignorisan.Diodni laser će omogućiti precizno i uspješno uklanjanje lažnih džepova i oblikovanje margine zubnog mesa kako bi se dobili bolji estetski rezultati i oralna higijena.Postupak se radi bez lokalnog anestetika,neudobnosti ili krvarenja.

Svejedno koristite li laser za retrakciju tkiva,uzimanje otisaka,oblikovanje zubnog mesa ili za paradontno lasersko liječenje,laserski uređaj je savršeni pribor za rad na mekim tkivima.U poređenju s tradicionalnim hiruškim priborom,kao što je elektrokauter,laseri su nježniji,precizniji i u mnogim slučajevima nije potrebna upotreba lokalnih anestetika“,sapštava nam doktorica Simić.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top