Home / ZANIMLJIVOSTI / Oralna higijena / Noćni zalogaji štete zubima

Noćni zalogaji štete zubima

No-ni zalogaji -tete zubima

Ako ste uvjereni kako omiljeno kasnonoćno grickanje neće ostaviti posljedice na vašim zubima – grdno se varate. Danski stručnjaci upozoravaju kako ova nezdrava navika može štetiti lijepom osmijehu.

Do alarmantnog su zaključka naučnici došli pregledavajući zdravstvene kartone gotovo 2.217 Danaca. Stručnjaci su otkrili kako noćni zalogaji povećavaju rizik od ispadanja zuba, bez obzira na vrstu konzumirane hrane.

Tim Univerziteta u Kopenhagenu za sve krivi promjene u toku sline koja se noću suši. A dovoljna količina sline je izuzetno važna za uklanjanje komadića hrane iz usta, objašnjavaju u časopisu Eating Behaviours.

Stoga ako i vi spadate u ljubitelje noćnih zalogaja, sljedeći rezultati istraživanja bi vas trebali “otrijezniti”: osobe koje obožavaju noćno grickanje završit će bez zuba, bez obzira na dob, pušenje i unos šećera/ugljikohidrata.

Prije svega želimo osvijestiti ljude i poručiti im kako moraju biti svjesni da noćni zalogaji negativno utiču na oralno zdravlje. Unutrašnjost naših usta se noću suši, stoga se i ostaci hrane duže zadržavaju za zubima. A sve to uništava lijep osmijeh“, poručuju stručnjaci.

Kako biste štetu sveli na minimum, zube perite minimalno dva puta dnevno, pastom koja sadrži fluor. Jedno četkanje morate obaviti neposredno prije spavanja. A to znači da su noćni zalogaji zabranjeni!

Izvor: ordinacija.hr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top