Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Kada početi sa pranjem zuba kod djece

Kada početi sa pranjem zuba kod djece

dental-care

Roditelji često postavljaju ovo pitanje. Iako beba još nema ni jedan zubić, treba započeti sa održavanjem oralne higijene. Sa čistom gazom, namočenom u vodu, očiste se bebine desni i unutrašnje strane obraza. Pojavom prvog zubića u ustima, počinje se i sa njihovim pranjem, i to malom i mekanom četkicom, u početku bez paste za zube. Vrsta četkice se prilagodjava uzrastu djeteta.

Pranje zuba u ovom uzrastu je prilično neprijatno iskustvo, kako za malo dete, tako i za roditelja. Evo nekoliko saveta! Položite dijete u ležeći položaj, sa malo odignutom glavom, u svoje krilo ili, ukoliko dijete stoji, naslonite njegova ledja na vas, sa glavom blago zabačenom unazad i tako mu perite zube. Djetetu treba dati ogledalo, kako bi ono moglo da prati postupak. U ovom uzrastu dijete oponaša roditelje, te oni svojim postupcima i ponašanjem uče dijete parnju zuba.

Da li je važno prati zube prije spavanja?

Savjet stomatologa je da se djetetu operu zubi poslije svakog obroka, ali je svakako najvažnije PRANJE ZUBA PRIJE SPAVANJA. Svako drugo propuštanje pranja zuba se prašta, ali ovo ne. Ukoliko se zubi ne operu prije spavanja , meke naslage, ostaci hrane i velike količine bakterija, zaostale na zubima i desnima, imaju pred sobom cijelu noć da oštete zubna tkiva i prouzrokuju karijes,koji se javlja :

  1. u fisurama i jamicama bočnih zuba – FISURNI KARIJES
  2. na aproksimalnim, tj. bočnim dodirnim površinama mliječnih zuba – APROKSIMALNI KARIJES
  3. na vratnom delu krunice mlečnih zuba – CIRKULARNI KARIJES, koji je ujedno i najteže kariozno oboljenje mliječnih zuba.

U toku dana, kada je dijete budno, lučenje pljuvačke je obilnije, što donekle pomaže čišćenju zuba. U toku spavanja pljuvačka se luči u mnogo manjim količinama, tako da tada izostaje tzv. fiziološko čišćenje zuba. Sve ovo ukazuje na to, da dijete ne smije otići u postelju bez temeljnog pranja zuba.

child-brushing

Kako prati zube vaše djece

Zubna četkica je mala, mekša i zaobljena. Njen oblik, veličina i tvrdoća se uskladjuju sa uzrastom djeteta. Malo dijete ne zna pravilno da opere svoje zube. Roditelj se u stomatološkoj ordinaciji edukuje za to i ta svoja saznanja postepeno prenose djetetu. Za večernje pranje zuba zadužena je majka ili otac, sve do 8-10 godine starosti deteta. Svaka 2-3 meseca potrebno je staru zubnu četkicu zamjeniti novom. Roditelj takodje treba da nauči djete da koristi i zubni konac za čišćenje dodirnih bočnih površina zuba, kada do istih zubna četkica ne može da dopre.

Phoenix-Dentist

Kako prekontrolisati da li su zubi oprani

Da li su zubi dobro oprani ili ne, roditelj može da proveri jednostavno, prolazeći oko vratova zuba najobičnijom čačkalicom za zube. Ukoliko se pri toj kontroli na vrhu čačkalice zapaze beličasto-žućkaste naslage, neophodno je ponoviti proces.
Efikasnost pranja zuba može se provjeriti i neškodljivim bojama (u vidu rastvora ili tableta), koje naslage – plak na zubima čine vidljivim.

Izvor: www.mojpedijatar.co.rs.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top