Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Kako izabrati najbolju četkicu za zube?

Kako izabrati najbolju četkicu za zube?

Toothbrush_x2_20050716_003

Izboru četkice trebalo bi posvetiti veću paznju nego izboru paste za zube, posebno kada je riječ o uklanjanju zubnih naslaga. Zato naučite kako odabrati najbolju i zapamtite, ma koliko ona dobra bila, mijenjajte je nakon dva mjeseca.

Važno je da su vlakna na četkici pravilno postavljena: kratka i umjereno čvrsta u sredini, a malo duža i mekša sa strane, tako da nježno masiraju zubno meso i zavlače se u uske prostore među zubima. Ima li četkica držak koji ne klizi u ruci, tada je možete držati u pravilnom položaju.

Osjetljivo zubno meso

Da se osjetljivo zubno meso ne bi ozlijedilo, zacrvenjelo ili oteklo, zube treba četkati umjerenom snagom. Stomatolozi preporučuju mekane četkice, s vlaknima izrezanim u obliku slova V.

Na putu ili u kancelariji

Izuzetno su praktične sklopive četkice, koje stanu u torbicu. Imate li pri ruci ovakvu četkicu, moći ćete lako oprati zube na putovanju ili na poslu. Ne zauzima puno mjesta, može se nositi čak i u džepu, a zube možete oprati nakon jela u kancelariji ili restoranu.

Električna četkica

Nije ništa učinkovitija od obične četkice koja se pravilno koristi. Ipak, može biti praktična onima kojima se stalno žuri ili nespretnima, koji ne uspijevaju pravilno držati četkicu. Ako vas privlači električna četkica, odaberite onu koja ima najveći broj okretaja i kružno se kreće. Dovoljno je dvije minute sporo pomicati četkicu po zubima i obuhvatiti sve zube dok ne postanu savršeno čisti.

Izvor: www.ordinacija.hr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top