Home / Slobodno vrijeme / Da li su gume za žvakanje dobre za naše zube?

Da li su gume za žvakanje dobre za naše zube?

Chewing-Gum

Šta žvakaća guma radi za naše zube? Da li je loša? Da li izaziva karijes ili kvari zube? Ili sprečava karijes i osvežava dah kao što nam reklame govore? Evo nekih interesantnih odgovora. 

Pojedini stručnjaci kažu da žvakaća guma veoma dobra za vaše zube. Svi žvaćemo kutnjacima i postoje izvjesni parčići u zubima koje možemo lako otkloniti tako što ćemo svakodnevno žvakati žvaku,“ kaže …. Sve u svemu, može biti spas poslije ručka na poslu.

Oprečne reakcije

To je navika koja izaziva podjeljene reakcije, ali naučni dokazi kažu da je žvakanje žvake zapravo dobro za vaš mozak, a ne samo zube. Žvakanje poboljšava razmišljanje i budnost, pa su reakcije kod osoba koje žvaću žvaku do 10% brže. Jedan od najpoznatijih „žvakača“ je ser Aleks Ferguson koga rijetko kad možete videti bez žvake.

Japansko istraživanje kaže da žvakanje utiče na čak 8 oblasti u mozgu i dovodi do boljeg dotoka krvi. Volonteri su rješavali zadatke sa i bez žvake, a tokom eksperimenta su im skenirali mozak da provjere koji djelovi su aktivni.  Reakcije osoba bez žvake su bile sporije, a najveća razlika se pokazala u zadacima sa pokretima i pažnjom. Prošlogodišnja istraživanja su otkrila da žvakanje žvaka utiče na kratkoročnu memoriju.

Takođe, kada žvaćete žvaku lučite više pljuvačke koja je prirodan način za čišćenje zuba, ali zato najbolje je da uzmete žvake bez šećera. Vještački zaslađivači koji koriste neki proizvođači sadrže ksilitol koji može da bude dobar za zube i smanji rizik od karijesa. Žvaka je dobra i za gubljenje kilograma, pomaže varenje i reguliše apetit pa je tako jedna stufija pokazala da oni koji žvaću žvaku unose oko 67 kalorija manje za ručkom, i manje posežu za slatkišima i grickalicama. Pri žvakanju žvake koristimo 8 različitih mišića lica.

Izvor: www.dominomagazin.com

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top