Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Kako se organizuje uspješna ordinacija

Kako se organizuje uspješna ordinacija

KAKO SE ORGANIZUJE USPJEµNA ORDINACIJA utorak

Način na koji vodite vašu stomatološku ordinaciju može da ostavi trajan utisak na vašeg pacijenta ali i značajno utiče na reputaciju vaše ordinacije. Uspješna stomatološka praksa ne podrazumijeva samo  povećanje broja pacijenata, nego i sposobnost zapošljavanja i održavanja efikasnog radnog okruženja. To igra važnu ulogu u kreiranju ordinacije kakvoj pacijenti žele uvijek iznova da se vrate, kaže dr Gordana Simić.

Timski rad i komunikacija

Kako bi se pacijentima pružio maksimum usluga jako je bitno imati dobro obučen tim. Vrlo je važno da zaposlenici budu i timski igrači. Timski igrač se može definisati kao zaposlenik koji razumije i prihvata viziju vaše prakse ali i pokaže interes da zadovolji visoke standarde ove profesije. Svaki zaposlenik u jednoj stomatološkoj ordinaciji osim kvalitetnog rada mora posjedovati i dobre komunikacijske vještine.  Utisak kod pacijenta ostavljate već pri javljanju na telefon ili njegovom dočekivanju, s toga nijedan zaposlenik ne smije zanemirati i tu stranu posla. Ukoliko ta strana posla ne funkcioniše teško da ćete ponovo vidjeti vašeg klijenta. I sami smo u svojoj praksi osjetili koliko naši pacijenti osim kvalitetnog rada cijene i naš način ophođenja prema njima. Njihove preporuke kao i redovne posjete su potvrda da jedino na taj način možete imati zadovoljnog pacijenta.

KAKO SE ORGANIZUJE USPJEµNA ORDINACIJA utorak4

Produženo radno vrijeme

Za uspješnu i profitabilnu ordinaciju od velikog značaja je i organizovanje fleksibilnog radnog vremena. Bez obzira ako je vaše radno vrijeme od 8 -17 časova, poželjno je prilagođavati se i rasporedu pacijenata. To znači da vrlo često morate da računate na nekoliko dodatnih radnih sati. Ukoliko niste u mogućnosti da produžite radno vrijeme , onda je sistem „praznog vremena“ ,kada pacijent kasni ili otkaže, odličan način da ponudite svoje usluge i pacijentima s fleksibilnijim rasporedom.

Imidž i marketing

Ukoliko želite da budete uspješni, onda je stvaranje originalnog imidža jedan od važnih faktora opstajanja u sve većoj konkurenciji. Naša ordinacija je ovom aspektu posvetila posebnu pažnju. Kreiranje unikatnih uniformi, dobar odnos s medijima, izrada reklamnog materijala, informisanje klijenata putem sajta i društvenih mreža su vrlo važni faktori na koje ne smijete štediti kako vaše vrijeme tako i novac.

KAKO SE ORGANIZUJE USPJEµNA ORDINACIJA utorak 1

Iskustvo i saradnja

Činjenica je da iskustvo olakšava put ka vrhu u stomatološkoj profesiji. Međutim, bez obzira na iskustvo pasivnost nije poželjna osobina ukoliko želite da vaš biznis napreduje. Vrlo je bitno da pratite konstantne novitete i razvoj stomatologije. Saradnja s drugim stomatolozima, hirurzima, dobavljačima i svim ostalim profesionalcima koji utiču na razvoj vašeg posla je bitna ukoliko želite da vašim pacijentima pružite uslugu najboljeg kvaliteta.

Vizija,cilj,očekivanja i razvoj

U svakom biznisu postoji razlika između poslodavaca i poslovnih lidera. Poslovni lideri vode uspješan biznis. Da bi vodili usješan biznis postoje četiri važna elementa koja su preporuka za dobro vođenje svake stomatološke ordinacije.

Vizija- Najvažnija uloga lidera jedne stomatološke ordinacije je da postavi jasnu viziju u kojem pravcu želi da razvije svoj posao. Bez vizije, cijeli vaš tim će besciljno lutati što će negativno uticati na razvoj vašeg posla.

Cilj- Uspješni lideri  postavljaju kako kratkoročne tako i dugoročne ciljeve zasnovane na detaljnim planovima kako postići te ciljeve. Progres i uspjeh nije moguće očekivati bez jasnih ciljeva.

KAKO SE ORGANIZUJE USPJEµNA ORDINACIJA utorak3

Očekivanja– Kada je vizija jasna i ciljevi postavljeni vrlo je važno da lider komunicira i predoči svoja očekivanja svakoj osobi koja je uključena u njegov posao.

Razvoj- Treba imati na umu da konstantno ulaganje u lično poboljšanje kroz učenje i praćenje noviteta u stomatološkoj profesiji dovodi i do poboljšanja vašeg biznisa ,objašnjava doktorica Simić.

CENTAR ZA ESTETSKU STOMATOLOGIJU „SIMIĆ DENT“

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top