Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Stomatološko liječenje osoba zavisnih o drogama

Stomatološko liječenje osoba zavisnih o drogama

Stomatolotko lijeƒenje osoba ovisnih o drogama

Provedena su brojna istraživanja kojima bi se utvrdila povezanost između uzimanja pojedinih vrsta droga i promjena u usnoj šupljini. Amfetamin (metamfetamin), kokain i marihuana su u literaturi najčešće spominjane droge čija upotreba može izazvati neposredne promjene u usnoj šupljini, dok se heroin i droge koje se uzimaju intravenski povezuju s posredno izazvanim promjenama, a obično u vezi infektivnih bolesti.

Iako se stomatološko liječenje osoba zavisnih o drogama ne razlikuje od uobičajenog načina liječenja, postoje određene specifičnosti o kojima svakako treba voditi računa. To su prije svega mogućnost da zavisnik boluje od neke zarazne bolesti (HIV, hepatitis i dr.), nepredvidljivi obrasci ponašanja tokom apstinencijskih kriza, moguće interakcije droge sa stomatološkim lijekovima i preparatima te motivacija pacijenta za liječenje.

Kod zavisnika koji drogu uzimaju intravenozno, a pritom upotrebljavaju nesterilne igle, koje uz to često još i međusobno razmjenjuju, postoji velika opasnost od zaraze hepatitisom B i C, te HIV-om. Pacijent je dužan svoga stomatologa obavjestiti o svakoj bolesti koju ima, pa tako i o onoj zaraznoj. Da bi se izbjegla mogućnost neželjene zaraze, stomatolog prilikom obrade svakog pacijenta mora poduzimati sve preporučene mjere opreza, jer mnogi pacijenti nisu spremni priznati postojanje zarazne bolesti.

Stomatolotko lijeƒenje osoba ovisnih o drogama 1

Zloupotreba droga često je povezana s nepredvidljivim obrascima ponašanja koji su posebno naglašeni prilikom apstinencijskih kriza. S obzirom na to da stomatološki zahvati pripadaju grupi zahvata koje pacijenti doživljavaju izuzetno stresno, postoji stvarna opasnost da zbog boli, straha i stresa prilikom zahvata, kod zavisnika može doći do ispada u ponašanju. Tokom tih ispada zavisnik može ozlijediti samoga sebe, ali i prisutne članove stomatološkog tima. Da bi se to izbjeglo, stomatolog ima pravo odbiti liječiti svakog pacijenta za kojeg sumnja da je pod uticajem droge.

Osim toga interakcije droga i pojedinih stomatoloških lijekova mogu dovesti do neželjenih reakcija, poput ozbiljnih perioperativnih komplikacija kao što su poremećaji srčanog ritma, infarkt miokarda, pa i smrtni ishod. Tako npr. upotreba kokaina može povećati rizik od komplikacija prilikom stomatološkog zahvata, posebno upotrebljavaju li se lokalni anestetici s adrenalinom ili retrakcijski končići impregnirani adrenalinom. Zbog tih razloga preporučuje se stomatološki zahvat provesti najmanje od 6 do 24 sata nakon posljednje konzumacije kokaina.

Stomatolozi, roditelji, staratelji i ostale osobe koje uoče pacijente, članove porodice ili prijatelje, a posebno adolescente i mlađe odrasle osobe s ubrzanim i opsežnim propadanjem zuba trebaju posumnjati na zloupotrebu metamfetamina. Nažalost, zavisnici o metamfetaminu malo su zainteresovani za preventivne i restorativne stomatološke mjere i umjesto toga sklonije su agresivnijem pristupu, što podrazumijeva i vađenje zuba. Osim toga, često izbjegavaju posjete stomatologu, jer se boje da bi njihova zavisnost mogla biti razotkrivena, te da bi zbog nje mogli odgovarati pred zakonom.

Hronična zloupotreba metamfetamina može dovesti do pojave psihoza i paranoja, a one mogu postojati čak i nekoliko godina nakon prestanka uzimanja metamfetamina. To je bitno znati na početku stomatološkog liječenja, jer uspjeh liječenja uveliko zavisi o motivaciji i saradnji pacijenta. Najvažniji faktor za uspješno liječenje oralnih nuspojava kod zloupotrebe metamfetamina je prestanak njegovog uzimanja. Naime, nastavi li se metamfetamin uzimati, vrlo teško će biti redukovati konzumaciju visokokaloričnih gaziranih pića, poboljšati prehranu i oralnu higijenu, te aktivno učestvovati u provođenju oralno-higijenskih mjera koje imaju veliku važnost u poboljšanju oralnoga zdravlja. Stomatološko liječenje zavisnika o metamfetaminu usmjerava se prema ublaživanju kserostomije, liječenju karijesa i provođenju preventivnih oralno-higijenskih mjera (čišćenje i fluoridacija zuba). Poželjna je i saradnja s nutricionistom, kako bi se zavisniku preporučila zdrava i kalorična prehrana.

Većina se zavisnika stomatologu javlja zbog boli i promjena u usnoj šupljini koje im stvaraju nelagodu, ali dio njih stomatološku pomoć traži u nadi da će im stomatolog prepisati neki jači lijek protiv navodnih bolova. Stoga nisu rijetke situacije kada zavisnici stomatologu kažu da su alergični na kodein, a sve zato da bi dobili neki jači lijek poput morfina ili hidrokodona. Ne uspiju li u svom naumu, pojedini od njih čak su skloni i nasilju.

Najbolji primjer takvog ponašanja kontroverzni glumac Čarli Šin ponovo se našao u žiži medijskog interesovanja, kada je pokrenuta policijska istraga protiv njega jer je navodno napao nožem svog zubara. Incident se desio kada je asistent pokušao glumcu da da anestetik, što je kod Čarlija izazvalo burnu reakciju, pa je nasrnuo na njega.

Nakon toga Šin je napao nožem zubara, koji je prošao bez povreda. Zubar je takođe izjavio da je Šin bio pod dejstvom kokaina, kako mu je potvrdio i glumčev tjelohranitelj. Istraga je u toku a zvezda serije “Dva i po muškarca”  je suočena sa mogućom optužbom za težak napad i optužbom za nanošenje tjelesnih povreda.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top