Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Njega zuba u dječijem uzrastu

Njega zuba u dječijem uzrastu

U vrijeme kad nikad lakše i jeftinije nije bilo održavati oralnu higijenu i kad su nam dostupne informacije o važnosti održavanja zdravih zubi, ipak su pokvareni zubi ili nedostatak jednog ili više zuba više pravilo nego izuzetak.

Zdravi mliječni zubi omogućavaju stalnim zubima da se pravilno razvijaju i postavljaju u vilicu. Preran gubitak mliječnih zuba uzrokuje ozbiljne probleme u razvoju stalnih zuba i vilica i zahtjeva kasniju ortodontsku terapiju. Zubni kvar je uzrokavan bakterijama koje se hrane šećerima te proizvode kiseline koje uništavaju zub. Najbolja njega zuba je prevencija.

Zašećerni sokovi i hrana su najveći uzročnici karijesa. Voditi računa da se ograniče slatkiši u toku dana i da se jedu uz glavni obrok. Između obroka piti mlijeko, vodu a izbjegavati voćne sokove. Nakon navršenih godinu dana obustaviti ishranu preko flašice.

Njega zuba počinje od nicanja prvog mliječnog zuba kad je dovoljno gazom i vodom ukloniti naslage. Ubrzo se uvodi odgovarajuća četkica i pasta za zube uz nadzor roditelja. Kontrolisati četkanje dječijih zuba do njihove sedme godine. Dijete se treba odvesti na stomatološki pregled 2 do 3 puta godišnje te se savjetovati sa stomatologom o pravilnom izboru četkice, paste, pravilnom četkanju zuba i ostalim preventivnim mjerama.

Ako se mliječni zubi zbog nepravilne higijene kvare, javljaju se bolovi pa i otoci te zbog te neugodnosti mali pacijenti počinju razvijati odbojnost prema stomatologu te tako zapostavljaju svoje kako mliječne tako kasnije i stalne zube što vodi ka preranom gubitku svih zuba.

Bakterije koje uzrokuju karijes mogu biti prenešene sa roditelja na dijete tako da se treba pobrinuti da roditelji saniraju oboljenja desni ili karijes i zbog sebe i zbog djece i da prenesu zdrave navike na djecu.

Dr Nataša Cvijetić-Đurđević, stomatolog – specijalizant ortodoncije

Z.U. Stomatologija Cvijetić – Đurđević

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top