Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Ortodoncija danas

Ortodoncija danas

Dobar izgled jedan je od imperativa samopouzdanja te privatnog i poslovnog uspijeha, a njemu najviše pridonosi lijep osmijeh koji čine zdravi i lijepi zubi. Sasvim je razumljivo da sve veći broj odraslih pacijenata žele ispraviti zube koji nisu poredani u lijep niz. U ortodonciji, dijelu stomatologije koji se bavi “ispravljanjem zuba”, nikad nije kasno za liječenje i uvijek se mogu dobiti zadovoljavajući rezultati. Cilj liječenja kod odraslih je rekonstrukcija, korekcija ili kompenzacija postojećeg nesklada između zuba i vilica. Time se stvara optimum u pogledu funkcije i estetike. Liječenje u odraslom dobu je moguće jedino nošenjem fiksnog aparatića koji se sastoji od bravica i žice.

Mobilni aparati se koriste u mješovitoj denticiji i uglavnom se koriste za ortopedska pomicanja donje vilice te je nakon toga često potrebno nastaviti drugu fazu liječenja sa fiksnim ortodontskim aparatom. Nedostatak mobilnih aparata je što taj aparat pacijent može sam izvaditi iz usta kad poželi pa obično nakon početnog entuzijazma počinje zapostavljati nošenje aparata te dolazi do slabijeg pomaka zuba.

Fiksni aparati su danas standard. Ima ih raznih i svaki ima svoje prednosti i mane. Jednom kad se nalijepe na zube ne skidaju se do kraja terapije koja obično traje do 2 godine. Kontroliše se na svakih 5-7 sedmica. Svaka ozbiljna ortodontska terapija podrazumjeva postavku fiksnog aparata u obe vilice. Iako su fiksni aparati zaljepljeni na zube i rade 24 sata na dan, terapija podrazumjeva saradnju pacijenta, dolazak na redovne kontrole, izuzetna dobra oralna higijena, čuvanje aparata od oštećenja i nošenje dodatnih pomagala.

Nakon što su zubi došli u željeni položaj a ortodontske bravice uklonjene, potrebno je godinu dana da se zubi i zagriz učvrste te je taj period retencije jako bitan. Uglavnom se nose retencione folije i fiksni retineri sa lingvalne strane zuba za dugoročan uspijeh terapije.

Bez obzira na razne vrste ortodontskih aparata na kraju umjeće ortodonta je ono koje ispravlja zube. Prednost Z.U. “Stomatologija Cvijetić-Đurđević” predstavlja tim stručnjaka koji mogu pružiti u okviru ortodonstke terapije i ostale stomatološke usluge koji upotpunjuju ortodontski tretman.

Dr Nataša Cvijetić-Đurđević, stomatolog – specijalizant ortodoncije

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top