Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Pazite šta jedete nakon izbjeljivanja zuba

Pazite šta jedete nakon izbjeljivanja zuba

Pazite tta jedete nakon izbjeljivanja zuba srijeda

Stručnjaci tvrde kako konzumiranjem određenih namirnica odnosno izbjegavanjem drugih možete doprinijeti zadržavanju zavidne bjeline zuba nakon tretmana izbjeljivanja.

Čvrsto voće i povrće kao što su jabuke, zeleni grah, cvjetača, mrkva i celer na nježan način “stružu” zube za vrijeme žvakanja. Spomenute namirnice takođe doprinose boljem protoku sline, čime se neutrališe kiselina i štite zubi.

Mliječni proizvodi, posebno oni bogati kalcijem te sirevi takođe pomažu u održavanju bjeline zuba. Mliječne kiseline u spomenutim proizvodima pomažu u prevenciji karijesa. Tvrđi sirevi takođe pomažu ukloniti čestice hrane zaostale na zubima.

Nakon tretmana izbjeljivanja bi trebalo izbjegavati ili ograničiti potrošnju namirnica koje ostavljaju mrlje na zubima kao što su duhan, sojin umak, bezalkoholna pića, crno i bijelo vino te borovnice.

Iako je izbjeljivanje efikasna metoda za posvjetljivanje zuba, ova metoda može izazvati negativan kratkoročni učinak kao što je osjetljivost. Pretjerano izbjeljivanje može dovesti do trajnog oštećenja, kao što je erozija zubne cakline.

Izvor: ordinacija.hr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top