Home / ZANIMLJIVOSTI / Oralna higijena / Poslušajte zubara kad kaže “2 sata bez jela”

Poslušajte zubara kad kaže “2 sata bez jela”

Poslutajte zubara kad kaºe petak

Kao i za mnogo drugih pojmova i procedura u stomatologiji, tako i za čuvenu rečenicu jednog stomatologa “2 sata bez jela”, upućenu pacijentu nakon postavljanja plombe postoji jedno krajnje jednostavno objašnjenje.

Razlog za takav jedan savjet vašeg stomatologa nije njegova patološka želja da nastavi da muči svog pacijenta, već je razlog u samoj plombi tj. materijalu od kojeg je ona napravljena.

Zapravo, o čemu se tačno radi?

Pravilo „2 sata bez jela“ važi isključivo kada vam se postavlja amalgamska tj. „siva“ plomba. Amalgam, od kojeg su napravljene sive plombe, predstavlja u stvari mješavinu različitih legura, tačnije od dvije komponente: praha i tečnosti. Nakon miješanja ove dvije komponente, plomba se postavlja u pripremljeni zub i amalgam se postepeno stvrdnjava. Maksimalnu tvrdoću on postiže tek nakon 2 sata i to su upravo ona 2 sata za koja vam stomatolog preporuči da ništa ne jedete.

Šta bi se desilo kad bi zanemarili taj savjet?

Takva jedna odluka, tj. jedan zalogaj, bi mogao dovesti ili do slabljenja veza unutar amalgama i do posljedično kraćeg trajanja takve plombe ili čak do loma i ispadanja dijela ili čitave plombe već nakon prvog zalogaja.

U slučaju da ste dobili kompozitnu tj. bijelu plombu, onda možete jesti do mile volje u prvoj pekari iza ćoška. Razlika je u drugačijoj tehnologiji „bijelih“ plombi.

Izvor: vijesti.me

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top