Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Sedam savjeta o zaštiti zuba poslije tretmana iz estetske stomatologije

Sedam savjeta o zaštiti zuba poslije tretmana iz estetske stomatologije

7 savjeta o zaštiti zuba poslije tretmana iz estetske stomatologije ponedeljak

Nakon što ste prošli koz tretman estetske stomatologije , kao što su zubni implanti ili kozmetičke dentalne ljuspice , morate zaštiti zube od opasnosti.

Ukoliko ne vodimo računa o pravilnoj njezi, bilo koji zub rađen u estetskoj stomatologiji   podložan je promjeni, odnosno može napući ili promjeniti boju.

Evo nekoliko primjera iz prakse koji govore o tome šta bi bilo poželjno  izbjegavati , ukoliko želite da  lijep osmijeh zadržite što duže:

  1. Keramika se može slomiti vrlo lako ako se npr. jedu kokice, tvrdi bomboni ili koristi Waterpik (oralni tuš) direktno na porculanske ljuspice
  2. Radovi u estetskoj stomatologiji se ne obnavljaju u bez novčane naknade,naročito ako je zub okrnjen ili puknut , jer se ne obraća pažnja  na ono što se jede i način kako se jede.
  3. Poželjno je ne koristiti paste koje sadrže sastojke poput sode bikarbone. Redovnim korištenjem ovih pasta sjaj će postepeno nestajati i zubi neče izgledati tako lijepo.
  4. Zaštitite se od bruksizma. Postoje posebno napravljane udlage koje su vrlo efikasne u zaštiti zuba . Isto vrijedi i ako se bavite kontakt sportovima, takođe je potrebno nositi štitnike za zube
  5. Dio na kojem je rađen estetski stomatološki zahvat, tj područje oko njega nije imuno na karijes. Treba zaštiti zube od toga tako da se ne konzumiraju energetska i gazirana pića, slatkiši kao i pića sa visokim procentom kiseline koja takođe mogu biti veoma štetna.
  6. Poštujte odgovarajući režim oralne higijene kako bi izbjegli probleme sa karijesom i bolestima desni. Ako imate krune i ljuskice, to ne znači da automtski možete biti bezbrižni.
  7. Nikad ne koristite sredstva za ispiranje usta koja sadrže alkohol jer ona pretjerano isušuju usta. Redovna proizvodnja sline je veoma važan proces koji će pomoći u održavanju vaših zuba i desni zdravim i bez bakterija

Rad u estetskoj stomatologiji se po pravilu obnavlja svakih 10 do 15 godina. Ukoliko se ne pridržavate pravila o održavanju higijene kod takvih radova onda će do obnavljanja doći još i ranije.

stomatolog.in

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top