Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Postavljanje zubnog implanta – I dio

Postavljanje zubnog implanta – I dio

dr stajcic LIKPostavljanje zubnog implanta u viličnu kost je način liječenja parcijalne ili totalne bezubosti, čime se poboljšava ili ponovo uspostavlja normalna funkcija žvakanja i govora. Za postupak se možete odlučiti i iz estetskih razloga. Zubni implant omogućavaju odgovarajuću čvrstinu i funkcionalnost zubno-proteteskih nadoknada (krunica, mostova, proteza).

Zubni implant je cilindričnog oblika, izrađen od biokompaktibilnog materijala (uglavnom od titanijuma). Vrsta i veličina implanta se bira individualno prema Vašim potrebama i mogućnostima. Njegov vijek trajanja može biti nekoliko decenija, ali to nije moguće garantovati.

Priprema implantološkog liječenja

Implantološko liječenje se počinje sa detaljnim pregledom. Hirurg procjenjuje Vaše opšte zdravstveno stanje, stanje zuba, sluznice usne šupljine i koštanog tkiva. Za ispravnu procijenu vilične kosti neophodno je rendgensko slikanje. Hirurg i stomatolog na osnovu prikupljenih nalaza, izrađuju detaljan plan implantološkog zahvata. Prije nego što se pristupi procesu postavljanja implanta potrebno je izliječiti sve bolesne kariozne zube, gingivu desni (npr. Paradontna bolest) i sluznicu usne šupljine, koji bi inače mogli ugroziti uspješnost i trajnost implanta.

POSTAVLJANJE ZUBNOG IMPLANTA 1.dio

Tok operacije

Bezbolan hirurški pristup omogućava se  lokalnom anestezijom, rjeđe sa opštom anestezijom, kroz desni odnosno usnu sluznicu do mjesta postavljanja implanta u vilicu. Sa posebnim instrumentima pripremamo koštano ležište i postavljamo zubni implant. Sluznicu i desni ponovo zatvaramo hirurškim šavom. Nakon operacije moguć je umjereni i prolazni otok lica ili usana. Bol je umjerena i uz pomoć analgetika je gotovo nepostojeća. Konce odstranjujemo 7-10 dana nakon operacije. Jedini izuzetak je da implantate nije moguće postaviti zbog nepovoljnih anatomskih uslova. U tom slučaju nadogradimo viličnu kost i implantat postavljamo nakon 3-4 mjeseca. Od postavljanja implantata se može odstupiti zbog izrazito nepovoljnih dimenzijama kosti.

POSTAVLJANJE ZUBNOG IMPLANTA 1.dio1

Upute za period nakon opercije

Na dan operacije i dva dana nakon nje, ne pušite, ne konzumirajte alkohol, izbjegavajte teške fizičke napore, jedite mekšu ili pasiranu hranu. Nakon obroka isperite usta, ne dirajte ranu. Zube perite sasvim uobičajno. Ostatke hrane koji su se nakupili na hirurškom šavu na rani, možete bezbolno i sigurno obrisati sa vlažnim štapićem za vatu. Na ranu ne stavljajte nikakve lijekove ni obloge. Do šest sedmica nakon operacije izbjegavajte teške fizičke napore, žvakanje na mjestu postavljenog implantata i ekstremne klimatske uslove (npr. putovanje u tropske države). Ne upotrebljavajte zubne tuševe.

Ako ste u sedmici nakon operacije imali bilo kakvih problema (oteklina, crvenilo, bol, iscjedak) odmah dođite na kontrolni pregled!

U drugom dijelu više o zarastanju, integraciji i mogućim komplikacijama

Mr sci dr stom. Aleksandar Stajčić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top