Home / Slobodno vrijeme / Poljupci jačaju zube!

Poljupci jačaju zube!

poljupci jaƒaju zube petak

Da je ljubljenje s voljenom osobom ugodan i lijep osjećaj to smo znali, ali da ima toliko zdravstvenih beneficija nismo ni slutili. Ljubljenje je dobro za zube i jača imunitet, a smanjuje simptome alergije i stresa.

Ljubljenje je dobro za zube

‘Čuli ste za takozvani mokri poljubac? On potiče proizvodnju sline koja sa zuba uklanja štetne bakterije’, kaže stomatolog Mathew Messina.

Sagorjeva kalorije

Nije baš kao odlazak u teretanu, ali ipak ih nekoliko uništi. Poljupcem se možete riješiti između dvije do šest kalorija u minuti. Čitav niz facijalnih mišića aktivira se pri ljubljenju, samo nekoliko minuta dnevno dovoljno je za znatno bolji izgled obraza i čela.

Jača imunitet

Ne može se poreći da kod ljubljenja dolazi do razmjene bakterija. Jedna je posebno opasna za žene u trudnoći, ali istraživači vjeruju da kada taj virus žena poljupcima dobija u malim dozama prije nego što zatrudni, razvija se otpornost i onda se virus ne prenosi na dijete.

Smanjuje stres

Osjećaj opuštenosti tokom poljupca nije samo u vašoj glavi. Studija provedena 2009. godine utvrdila je kako je i kod muškaraca i kod žena opadao  nivo kortizola odnosno hormona stresa nakon poljupca.

Olakšava simptome alergije

Istraživanje provedeno u Japanu pokazalo je kako su parovi koji su se ljubili 30 minuta imali niži nivo proteina koji izazivaju alergijsko kihanje i šmrcanje.

Izvor: magazin.net.hr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top