Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Enterijer stomatološke ordinacije

Enterijer stomatološke ordinacije

Оdlazak kod stomatologa predstavlja veliki stres a u cilju ublažavanja straha i averzije prema stomatolozima, u posljednje vrijeme posebna pažnja se posvećuje unutrašnjem uređenju stomatološke ordinacije.

Za pacijente je  važno da bude dobro uređena čekaonica, odnosno da svojom udobnošću i ambijentom učini boravak prijatnim i relaksirajućim. Dobro planirana i uređena stomatološka ordinacija pruža udobnost zaposlenima, a pacijentima sigurnost. Boja na zidovima ima posebno mjesto, jer ona može mnogo pomoći u održavanju pozitivnog stava koji je za pacijenta jako bitan. Boja zidova u čekaonici može biti žute, zelene ili plave boje, jer one pomažu da se oraspoložite, postignete i pojačate pozitivan stav i da se pripremite za borbu sa stresom. Hromoterapija, ističe da terapija plavom bojom pomaže da se uklone strahovi, što je neophodno za čekaonicu stomatološke ordinacije. Zelena boja, takođe, pomaže kod unutrašnje ravnoteže i efikasna je kod stresnih situacija.

Kada je riječ o radnom djelu stomatološke ordinacije postoji veliki broj mogućnosti, ali je najvažnije da se boje na zidovima uklapaju sa namještajem stomatološke ordinacije. Tako možete kombinovati jarke boje na zidovima sa interesantnim motivima na podu i rasvjetom koja čini radni ambijent stomatološke ordinacije prijatnim. Kombinovanje jarkih i svijetlih boja čini ambijent zanimljivim za pacijenta,npr. kombinacija jarke lila ili ljubičaste boje na plafonu sa bijelom bojom na zidovima ostavlja dobar utisak, a posebno ako se na ovu kombinaciju doda i namještaj od medijapana.

Rasvjeta daje posebnu dimenziju prostoriji, pa je poželjno da pored centralnog postoji i indirektno osvjetljenje kako bi se naglasile boje na zidovima i elementi na njemu. Stomatološka stolica treba da bude okrenuta ka prozoru kako bi se skrenule misli pacijenta od intervencije na zubu.

Podovi zauzimaju podjednako važno mjesto u uređenju stomatološke ordinacije. Kako su epoksidni podovi neizostavni , ostaje samo da se obrati pažnja na njihov dizajn i boju koja  ne treba da odskače od cjelokupnog ambijenta. Mogu se postaviti krugovi na  podu kako bi se naglasila pozicija stomatološke stolice u radnom djelu stomatološke ordinacije.

Enterijer stomatološke ordinacije može da promijeni cjelokupan utisak i da učini da se pacijenti koji dođu kod stomatologa osjećaju prijatno.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top