Home / Zanimljivosti / Može li čokolada biti dobra za zube?

Može li čokolada biti dobra za zube?

Zrno kakaa je ono što zapravo sadrži korisne sastojke– a ne sama čokolada i što je veći postotak kakaa to je čokolada zdravija. Kakao zrna sadrže tanine, polifenole i flavonoide, od kojih je svaki vrsta jakog antioksidansa koji pogoduje vašim ustima i zubima.

Tanini su ono što daje tamnoj čokoladi blago gorak okus i odgovorni su za tamne pigmente čokolade. Što je još važnije, pomažu u sprečavanju karijesa inhibirajući bakterije da se lijepe na vaše zube.

Polifenoli ograničavaju djelovanje bakterija, što znači da djeluju na neutralizaciju mikroorganizama koji uzrokuju loš zadah, sprečavaju infekcije zubnog mesa i bore se protiv propadanja zuba.

Flavonoidi, između ostalog djeluju na usporavanje propadanja zuba.

Tamna čokolada je najmanje prerađena i najbliža kakao zrnu, što je čini najzdravijom opcijom. Za najbolje rezultate, čokolada bi trebala sadržati oko 70% kakaa. Takođe, tamna čokolada sadrži manje šećera od ostalih vrsta, tako da je bolja i za održavanje tjelesne težine.

Pa kako je  tamna čokolada dobra za vaše zube? U ustima postoji jedna od najčešćih bakterija koja se zove Streptococcus mutans, koja proizvodi kiselinu koja izjeda caklinu zuba. Antioksidansi u tamnoj čokoladi sprečavaju bakterije da se pretvore u štetne kiseline djelujući kao svojevrsni antibakterijski spoj. Takođe, kakao maslac premaže vaše zube i sprječava da se plak lijepi na njih.

Budući da tamna čokolada ima mnoštvo antioksidansa (oko četiri puta više od zelenog čaja), ona ne samo da može spriječiti proizvodnju plaka, već i smanjiti upalu u tijelu i djelovati na sprečavanju parodontne bolesti.

Važno je zapamtiti da tamna čokolada ima neke važne zdravstvene benefite, ali daleko je od zdrave hrane. Kao i bilo koje slatkiše, tamnu čokoladu treba konzumirati umjereno. Još uvijek sadrži dovoljno šećera i masti koje u većim količinama mogu štetiti.

Druge čokolade, bijela I mliječna zadrže mnogo manje zrna kakaa. Tako je bijela čokolada napravljena od kakao maslaca i šećera i ne sadrži kakao zrna, tako da ne sadrži ništa hranjivo. Mliječna čokolada ima najviše 10% zrna kakaa, tako da šećer uveliko nadmašuje taj postotak. Mliječna i pogotovo bijela čokolada definitivno nisu zdrav izbor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top