Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Oralno zdravlje osoba s povišenim krvnim pritiskom

Oralno zdravlje osoba s povišenim krvnim pritiskom

Povišen krvni pritisak osim na boju sluznice usne šupljine nema direktnog uticaja na oralno zdravlje. Indirektan uticaj ostvaruje se preko lijekova koji se uzimaju radi snižavanja krvnog pritiska.

Zavisno od karaktera hipertenzije, sluznica može biti crvena ili blijeda. Kod osoba s hipertenzijom koje uzimaju antihipertenzive kao što su klonidin, gvanfacin, gvanabenz, može doći do suhoće usta, otoka parotidne žlijezde i neugodnog ukusa u ustima. Djelovanjem diuretika dolazi do smanjenja volumena tečnosti u organizmu i tako mogu prouzrokovati slabije izlučivanje sline, a samim tim i suhoću usta. Blokatori diltiazem, nifedipin, verapamil takođe dovode do smanjenog izlučivanja sline, ali i do hiperplazije gingive. Antihipertenzivi lizinopril, enapril, katopril mogu izazvati aftozne ulceracije sluznice usne šupljine i poremećaj osjećaja ukusa.

Izazovu li neki od lijekova koji se koriste za snižavanje krvnog pritiska neželjene reakcije kao što su suhoća usta, promjena osjećaja ukusa, ulceracije sluznice, hiperplazija gingive i sl., potrebno je na to što prije upozoriti stomatologa koji će poduzeti odgovarajuće mjere kako bi se te neugodne posljedice uklonile ili barem umanjile. Neke od tih promjena poput smanjenog izlučivanja sline i suhoće usta, te hiperplazije gingive mogu pogodovati razvoju karijesa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top