Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Tegobe nakon vađenja zuba

Tegobe nakon vađenja zuba

Edem je normalna pojava nakon hirurških zahvata u usnoj šupljini, a srazmjeran je težini i opsegu zahvata. Ako se edem ne počne povlačiti tri dana nakon zahvata, vjerojatno se razvila infekcija te se primjenjuju antibiotici.

Postekstrakcijski alveolitis  je bol koja se osjeća iz ogoljele kosti, ako dođe do otapanja ugruška koji ispunjava zubnu alveolu. Premda se smatra da je uzrok djelovanje bakterija, puno je češći  kod pušača. Tipičan je nakon vađenja mandibularnih kutnjaka, obično umnjaka. Tipično je i da bol počinje dva do tri dana nakon zahvata, širi se prema uhu te traje od nekoliko dana do nekoliko sedmica.

Osteomijelitis, koji se ponekad zamjenjuje s alveolitisom, je obilježen temperaturom, lokalnom boli i edemom. Ako simptomi traju mjesec dana, potrebno je rendgenskom pretragom potražiti sekvestar, koji je dijagnostički znak osteomijelitisa. Osteomijelitis je potrebno dugo liječiti antibioticima.

Postekstrakcijsko krvarenje se obično događa iz malih krvnih žila. Svi ugrušci iz zubne alveole se odstranjuju gazom a potom se na alveolu postavlja kompresa napravljena od složene gaze, a pacijentu se savjetuje da tokom  jednog sata zagriza na to mjesto pritišćući mjesto krvarenja. Ako se krvarenje nastavi,alveola se treba  kiretirati kako bi se odstranio postojeći ugrušak i očistila kost a zatim se ispira fiziološkom otopinom. Na mjesto ekstrakcije potom se nježno zatežući postave šavovi. Prije šivanja u alveolu se može postaviti lokalni hemostatik.

Ukoliko se svi ovi postupci pokažu neuspješnima, traži se sistemski uzrok (npr. sklonost krvarenju). Ako je moguće, pacijenti koji uzimaju male doze acetilsalicilne kiseline (ASK) trebali bi prekinuti uzimanje četiri dana prije vađenja zuba kako bi se krvarenje svelo na najmanju moguću mjeru.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top