Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Aloe Vera je korisna za zube i desni

Aloe Vera je korisna za zube i desni

Aloe Vera je biljka koja je  poznata po svojim iscjeljujućim moćima. Od nedavno, aloja je stekla popularnost kao aktivni sastojak gela namenjenog nezi zuba. Kao što se upotrebljava za njegu kože, ona se na sličan način koristi i u zubnim gelovima za čišćenje zuba i umirivanje upala desni, a jednako je efikasna i kao zubna pasta u borbi protiv karijesa.

Aloja gel koristi se za uklanjanje patogene oralne mikroflore – bakterija uzročnika bolesti, iz usne duplje. Svojstvo aloje da uspešno obavlja ovu funkciju bio je predmet  studije koja je upoređivala stepen efikasnosti jedne vrste aloja gela u borbi protiv bakterija, u poređenju sa dve zubne paste popularne na tržištu. Ova studija je otkrila da je aloja gel bio jednako efikasan, ako ne i efikasniji od komercijalnih zubnih pasti u kontroli prisustva organizama uzročnika karijesa. Sok aloje sadrži antrahinone, hemijska jedinjenja koja se koriste u liječenju i terapiji bola zbog svojih protivupalnih svojstava. Aloja gel je za zube blaži i ne sadrži abrazivne materije koji se uobičajeno nalaze u komercijalnim zubnim pastama, te predstavlja sjajnu alternativu za ljude sa veoma osetljivim zubima i desnima. Ali kupci treba da budu oprezni. Ne sadrže svi aloja gelovi odgovarajući oblik ekstrakta biljke. Da bi proizvodi imali dejstvo, moraju da sadrže stabilizovanu želatinastu masu koja se nalazi u samoj srži biljke. Postupak proizvodnje gela takođe mora da odgovara određenim standardima.

Takođe, uključujući aloju gel kao  alternativni izbor, osobe sa osjetljivim zubima i desnima imaju više mogućnosti kada je u pitanju oralno zdravlje,. Ipak, ukoliko su pacijenti zainteresovani da uključe aloja gel u ličnu oralnu higijenu, trebalo bi da se konsultuju sa svojim stomatologom da bi bili sigurni da je odabrani postupak u skladu sa opštim standardima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top