Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Mobilne proteze

Mobilne proteze

Mobilna proteza zamjenjuje više ili sve zube jedne vilice. Pod mobilnom protezom se podrazumijeva protetsko rješenje koje se može i mora vaditi iz usta prvenstveno radi pravilnog održavanja oralne higijene.

Razlikujemo više tipova proteza, a ovaj put ćemo ih podijeliti prema načinu na koji su učvršćene u ustima.

  • Totalna proteza je jedino moguće rješenje u slučaju kad ne postoje zubi u vilici ili kada su preostali zubi suviše lošeg kvaliteta da bi mogli da se upotrebe kao nosači parcijalne proteze kao i kad je vilična kost toliko resorbovana da ne postoji mogućnost ugradnje implanta. Ovakav tip proteze drži za desni po principu vakuuma. Ukoliko je otisak na osnovu kog se radi proteza precizno uzet, totalna proteza može vrlo čvrsto da stoji u ustima. Ipak, ponekad je potrebno pospješiti prijanjanje uz upotrebu ljepila za proteze.
  • Parcijalna proteza se preporučuje u slučajevima kada u vilici postoje zubi koji bi mogli da se upotrebe kao solidni i dugotrajni nosači proteze a usljed parcijalnog gubitka kosti ili finansijske situacije pacijenta, ugradnja implanta nije moguća. U tom slučaju se izrađuje proteza čija je osnova načinjena od metala i zakačena za noseće zube kukicom, odnosno atačmenima, dok se gornja površina oslanja na desni.
  • Zubna proteza na implantima je znatno stabilinije rješenje od prethodna dva, iako je i ovdje riječ o mobilnoj protezi, dakle protezi koja se vadi iz usta. Ukoliko postoji mogućnost ugradnje implanta, nakon perioda osteo-integracije odnosno srastanja implanta u kost, izrađuje se proteza koja se pričvršćuje za implante uz pomoć retencionih elemenata.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top