Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Mobilne proteze za djecu

Mobilne proteze za djecu

Mobilne proteze za djecu su pokretni ortodontski aparati koji nam služe da pomjeraju zube u pravilan položaj ili utiču na rast same vilične kosti.

Pomoću ovakvih proteza moguće je usmjeriti rast vilice u povoljnom pravcu i na taj način preduprijediti nastanak ozbiljnijih ortodontskih anomalija.

Kada je najbolje vrijeme za početak terapije zavisi od nepravilnosti zuba koje dijete ima. Neki problemi se koriguju već sa šest godina, dok za neke nepravilnosti čekamo uzrast od deset godina kod djevojčica i dvanaest godina kod dječaka kada se dešava takozvani predpubertetski skok rasta. Zbog toga je važno da svako diete već u uzrastu od šest, a najkasnije sedam godina dođe na pregled kod specijaliste ortopedije vilica koji će procijeniti da li je i kada je pravi trenutak za početak terapije.

Pored mobilnih postoje i fiksne proteze. Mobilne i fiksne proteze služe da isprave potpuno različite nepravilnosti, tako da ih je nemoguće porediti.

Prije svega, koriste se za rješavanje problema u različitom uzrastu – dok se mobilne proteze koriste uglavnom u mješovitoj denticiji (dok dijete ima i mliječne i stalne zube), fiksne proteze se koriste u stalnoj denticiji (kada više nema mlječnih zubića u ustima, u uzrastu starijem od dvanaest godina).

Naravno postoje i slučajevi gdje se mobilnom protezom ne mogu postići željeni rezultati, pa se takvim pacijentima preporučuje da sačekaju vrijeme za terapiju fiksnom protezom.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top