Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Analogna i digitalna stomatološka rendgenska snimka

Analogna i digitalna stomatološka rendgenska snimka

Neosporiva činjenica je da digitalne tehnologije sve više zamjenjuju analogne i to u svim područjima svakodnevnice, uključujući i stomatologiju. Primjena radioloških metoda u savremenoj stomatologiji je neizbježna jer omogućuju lakše, brže i pouzdanije postavljanje dijagnoze te sigurnije planiranje stomatološke terapije.

Prednosti digitalnog rendgenskog snimanja u poređenju as klasičnim analognim snimanjem su brojne a možemo ih  podijeliti u tri grupe. Prvu grupu čine prednosti koje se tiču nivoa zračenja pacijenta, drugu grupu čine prednosti vezane uz kvalitetu snimke, a treću prednosti vezane uz mogućnosti razmjene snimki i stručnih konsultacija.

Kod digitalnih tehnika snimanja količina zračenja znatno je manja nego kod klasičnoga analognog snimanja, jer je količina zračenja potrebna za stvaranje slike na digitalnom čipu manja od one koja je potrebna za stvaranje na klasičnom rendgenskom filmu. Tako je digitalna tehnika snimanja sigurnija i za pacijenta i za operatera. Digitalne rendgenske tehnike snimanja odlikuje veći kontrast slike, mogućnost različitih mjerenja “gustoće” pojedinih dijelova snimanog objekta, mogućnost različite rekonstrukcije slike bez dodatnog zračenja bolesnika te mogućnost različitih mjerenja volumena. S obzirom na to da se digitalne rendgenske snimke pohranjuju u računalo, moguće ih je jednostavno slati i razmjenjivati. To znatno olakšava stručne konsultacije i samim time omogućuje tačniju dijagnostiku i sigurnije liječenje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top