Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Fluorizacija zuba

Fluorizacija zuba

Zubna gleđ je spoljni omotač krune zuba i sastoji se iz tjesno zbijenih kristala minerala. Demineralizacija je proces gubitaka minerala i sticanje novih minerala se naziva remineralizacija.

Demineralizacija počinje sa  bakterijom koja izaziva stvaranje zubnih naslaga. One se hrane šećerom u ustima i proizvode kiseline koje rastvaraju kristale u zubima. Remineralizacijom se zubna gleđ ponovo izgrađuje tako što se minerali poput fluora, kalcijuma, fosfata  talože u zubnoj gleđi.

Fluor je prirodni element koji jača zube tako što ubrzava remineralizaciju i spriječava bakterije da proizvode kiseline. Zubi mogu da apsorbuju fluor na dva načina. Prvi je putem krvotoka kroz ishranu, suplemente i fluorisanu vodu. Drugi način je direktan kontakt sa fluorom u ustima i to kroz tretman fluorom koji obavlja stomatolog i upotrebom zubne paste ili tečnosti za ispiranje usta sa fluorom,

Mnoga djeca tretman fluorom dobijaju dva puta godišnje iako već piju fluorisanu vodu, jer se time smanjuje rizik od karijesa. Suplementi sa fluorom se obično daju djeci uzrasta od šest mjeseci do 16 godina koja ne piju fluorisanu vodu.

Tečnost za ispiranje usta sa fluorom se takođe preporučuje djeci sklonoj kvarenju zuba. Ove tečnosti daju se djeci starijoj od šest godina. Tečnosti za ispiranje usta i gelovi koji sadrže još veći procenat fluora se izdaju samo na recept.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top