Plak

plak ponedeljak

20 minuta nakon četkanja zuba, na caklini se taloženjem glikoproteina iz sline formira prozirna i tanka ovojnica tj. pelikula. To je prva stečena naslaga na zubima, prozirna je glikoproteinskog sastava bez stanica i bakterija, pokriva caklinu i zatvara njene pore. Na taj način mehanički štiti caklinu, a svojim proteinskim dijelom neutrališe kiseline, ali čini i osnovu za stvaranje plaka.

Nekoliko sati nakon formiranja pelikule započinje druga faza i to naseljavanjem bakterija, a traje od nekoliko sati do dva dana. Naseljavaju se aerobne bakterije, vladaju aerobni uslovi jer je matriks plaka još dovoljno propustan za ulaz puferskih sistema iz sline i kisika. Od trećeg do sedmog dana traje treća faza nastanka dentalnog plaka, kada se povećava volumen plaka i smanjuje njegova propustnost. Ostaje sve manje kisika unutar plaka, a u njega mogu prodirati samo male molekule kao što je saharoza. Bakterije razgrađuju šećere anaerobno (bez prisustva kisika), a proizvod takve razgradnje su mliječna i pirogrožđana kiselina

Plak star desetak dana počinje se kalcifikovati. Kiselost plaka uzrokuje povećano izlučivanje minerala slinom, čime organizam nastoji neutralisati kiseline. Ti minerali iz sline ulaze u plak i talože se, zbog čega se mekani plak postepeno stvrdnjava, tj. pretvara se u kamenac. Tako stvoreni tanki sloj kamenca nije gladak, površina je puna manjih utora i brazda, što pogoduje taloženju novih slojeva plaka, u koji se talože novi minerali iz sline i tako se krug zatvara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top