Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Defekti cakline nakon ortodontske terapije

Defekti cakline nakon ortodontske terapije

Defekti cakline nakon ortodontske terapije petak

Nikada se ne može dovoljno naglasiti koliko je bitna higijena zuba i usne šupljine, a pogotovo za vrijeme ortodontske terapije fiksnim ortodontskim aparatom.Ukoliko želimo zadržati zdrave zube i desni potreban je veći napor i veća disciplina u održavanju zuba i aparata.

Početak terapije čak je i kontraindukovan ako pacijent ne polaže dovoljno pažnje čišćenju svojih zuba, a ponekad se dešava da je ortodont prisiljen skinuti ortodontski aparat i tokom same terapije. Naravno, mislimo pri tome na fiksne ortodontske aparate.

Temeljno održavanje higijene otežano je zbog bravica i žica koje tijesno naliježu na zube. Plak koji se nakuplja na zubima ima nepovoljan uticaj na caklinu koju otapa svojim kiselim produktima nastalim od strane bakterija usne šupljine.

Defekti cakline zbog nedovoljne higijene

Kao posljedica loše higijene najčešće se nailazi na karijesne lezije koje mogu biti jako duboke, bez obzira na  redovne preglede kod stomatologa. Karijes je obično vidljiv tek nakon skidanja bravica. Održavanje higijene je olakšano kod ortodontskih bravica izrađenih od metala jer je zbog kontrasta plak jasno vidljiv. To nije slučaj kod aparata napravljenih od keramike ili bijele plastike koje su slične boje kao i plak.

Demineralizacija cakline je defekt koji vrlo često nalazimo nakon terapije kod koje higijena povremeno nije bila na zadovoljavajućem nivou.

Loša higijena tokom ortodontske terapije dovela je do dekalcifikacije i ne estetskog izgleda cakline

Demineralizacija je početni stadij karijesa kod kojeg još nije došlo do urušavanja caklinskih prizmi i nastanka kaviteta.Takve lezije daju se ponovo remineralizovati, raznim preparatima koji sadrže fluor. Obično su to paste ili premazi za tu namjenu koje stomatolog upotrebljava samo u ordinaciji.

Ne nasjedajte na reklamne trikove proizvođača zubnih pasti. Te zubne paste gotovo nikada neće izbijeliti vaše zube niti remineralizovati caklinu.

Taj će se proces sam dogoditi ako se uspostavi pravilan režim održavanje higijene zuba i desni. Naime, remineralizacija cakline počeće iz sline. Premazima i posebnim pastama terapeut ubrzava proces.

Oštećenja cakline prilikom skidanja bravica

Osim zbog loše higijene, do oštećenja cakline ponekad dolazi i prilikom samog skidanja bravica. Ortodontska bravica i zub međusobno su povezani posebnim ljepilom. Da bi se bravica skinula mora se primijeniti određena sila s kliještima za skidanje bravica. Obično veza puca u sloju ljepila, no ponekad se dešava da pukne caklina.  Defekt je vrlo mali i obično vidljiv kao tanka crta po caklini zuba. Takve frakture dešavaju se i kod dugogodišnjeg lošeg zagriza.

Metalne bravice superiornije su i u ovom slučaju, jer uzrokuju puno manje fraktura za razliku od keramičkih.

Izvor: krenizdravo.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top