Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Što učiniti nakon vađenja zuba?

Što učiniti nakon vađenja zuba?

µto uƒiniti nakon va-enja zuba ponedeljak

Osim što nam daju prekrasan osmjeh kada su zdravi i ravni, zubi su ipak u funkciji žvakanja hrane i to pacijenti znaju zaboraviti. Mišljena smo da ako nas ne boli te izgledamo lijepo ne trebamo ništa poduzeti kod gubitka zuba koji se nalazi bočno. To je sasvim pogrešno i dovodi do problema koje je teže riješiti nego što mislimo.

Koje posljedice može izazvati vađenje zuba?

Za funkciju žvakanja zaslužne su krune zuba koje vidimo i parodont koji se nalazi u kosti. Parodont se sastoji od korijena zuba  i kosti koja ga okružuje te vlakana koje korijen i kost spajaju. Taj tris služi kao sistem amortizacije jakih žvačnih sila koje vladaju u ustima. Za propadanje tog sistema a poznatog pod pojmom paradentoza svi su čuli.

Gubitkom jednog ili više zuba smanjuje se površina kojom se amortizuje žvačna sila pa ostali zubi koji su ostali u ustima više „rade“. Neki zubi su više, a neki manje vrijedni u preuzimanju žvačnih sila na sebe. Najvažniji su prvi kutnjaci sa svojim velikim plošnim krunama i masivnim korjenovima. Nažalost ti zubi rano niču i među prvima se kvare. Prvenstveno zbog činjenice da šestogodišnjaci baš i ne mare za higijenu zuba, ali i zbog njihove morfologije koja pogoduje nastanku karijesa, a gubitak tih zuba u ranoj mladosti dovodi do velikih problema u kasnijoj životnoj dobi ako se gubitak ne sanira.

Zbog jakih sila u rupu nastalu vađenjem zuba počinju se naginjati susjedni zubi. To naginjanje u početku nije jako, ali s vremenom se nastavlja dok se ta rupa djelomično ne zatvori. Tada je nemoguće nadomjestiti gubitak zuba jer jednostavno nema dovoljno mjesta za smjestiti  jedan zub. Osim naginjanja nastaje krivi zagriz pa su žvačne sile još nepovoljnije te preostali zubi trpe silu koju inače ne bi trebali.

S vremenom dolazi do gubitka još jednog zuba. Da li zbog karijesa ili paradentoze nije bitno, ali dalje nastaje začarani krug gdje parodont ne može izdržati žvakanje pa uz neke genetske predispozicije i loše higijenske navike nastaje paradentoza. Gubitak zuba nije uzročnik paradentoze, ali sigurno pospješuje njezin nastanak.

Iz navedenog  se može zaključiti da gubitak zuba treba odmah sanirati. Da li izradom protetske mosne konstrukcije ili ugrađivanjem implantata, sasvim je svejedno. To zavisi o mogućnostima i željama pacijenata, ali potporu ostalim zubima treba dati, jer će se inače zubni luk početi kriviti.

Ukoliko  dođe do pomicanja i rotiranja okolnih zuba zbog gubitka jednog ili više zuba prije protetske sanacije potrebna je ortodontska terapija kako bi se zubi vratili na svoje mjesto. Ortodontskom terapijom vraćamo isplivale zube nazad na pravo mjesto i otvaramo mogućnost izrade protetskih radova.

Postoje situacije gdje ne treba staviti implantat ili most, već se gubitak zuba nadoknađuje pomicanjem susjednog na  mjesto gdje smo izvadili drugi zub. To nije uvijek moguće, a češće se pokušava u gornjem zubnom luku jer zubi tamo putuju brže i pravilnije. Ovim oblikom sanacije zuba izbjegavamo stavljanje stranog tijela u kost ili brušenje ostalih zuba za izradu  mosta, a istovremeno je financijski prihvatljiviji.

Važnost ortodontske terapije nakon vađenja zuba

Ukoliko se pacijenti odluče na protetsku sanaciju mostom bez ortodontske terapije, moraju imati na umu da se ti zubi koji nose most, a nisu pravilno postavljeni mogu s vremenom zbog lošeg opterećenja i jakih sila rasklimati i dovesti u pitanje cijeli protetski rad.

Ne zahtjeva svaka protetska sanacija ortodontsku terapiju, ali savjetujemo pregled ortodonta ako su se zubi zarotirali i iskrivili nakon vađenja zuba.

Čuvate svoje zube, a ako vam se slučajno i dogodi da neki zub mora ići van, nemojte uzeti termin samo za vađenje tog zuba, već se dogovorite sa svojim stomatologom šta poduzeti nakon vađenja. Ukoliko je prošlo dosta vremena od vađenja potražite savjet ortodonta šta je moguće učiniti da se zubi vrate na mjesto ako su se pomaknuli s vremenom.

Izvor: krenizdravo.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top