Home / ZANIMLJIVOSTI / Oralna higijena / Zavisnost o drogama i oralno zdravlje

Zavisnost o drogama i oralno zdravlje

Ovisnost o drogama i oralno zdravlje srijeda

S obzirom na to da stomatološko liječenje zavisnika može biti povezano s neočekivanim i iznenadnim promjenama ponašanja, ali i povećanim rizikom od prijenosa infektivnih bolesti, pri radu s takvim pacijentima potrebno je poduzeti dodatne mjere opreza kako bi se zaštitio sam zavisnik, stomatološko osoblje, ali i ostale pacijente.

Uticaj droga na oralno zdravlje

Provedena su brojna istraživanja kojima bi se utvrdila povezanost između uzimanja pojedinih vrsta droga i promjena u usnoj šupljini. Amfetamin (metamfetamin), kokain i marihuana su u literaturi najčešće spominjane droge čija upotreba može izazvati neposredne promjene u usnoj šupljini.

Amfetamin i metamfetamin su široko rasprostranjene i razmjerno jeftine sintetičke droge koje se pojavljuju u obliku tableta različite boje, zatim kao smeđi ili bijeli prah, gorkog okusa, topljive u vodi ili u obliku prozirnih kristala sličnih ledu. “Ecstasy” je najpoznatiji oblik amfetamina. Iako su hemijske strukture amfetamina i metamfetamina dosta slične, metamfetamin ima jači stimulativni efkat na centralni nervni sistem. Te droge uzimaju se gutanjem, šmrkanjem, pušenjem (metamfetamin) ili intravenskim putem. Djelovanje nastupa zavisno o načinu unošenja (trenutno nakon intravenskog unošenja i pušenja) i traje od tri do četiri sata kod amfetamina te od šest do osam sati kod metafetamina. Osobe pod uticajem amfetamina i metamfetamina postaju pričljivije, poduzetnije i s izraženim osjećajem samopouzdanja. Uočljiv je nedostatak apetita kao i manjak potrebe za snom.

Najčešći znakovi raspoznavanja njihovog akutnog uzimanja su: ubrzan govor, hiperaktivnost, pojačana komunikativnost, suhoća usta, žeđ, te proširene zjenice; dok su znakovi koji upućuju na hroničnu upotrebu: obilno znojenje, neugodan miris, drhtanje ruku, sušenje usta, euforičnost, nesanica, razdražljivost, ekscesi vezani za seksualno ponašanje, gubitak apetita i fizičko propadanje, halucinacije, gubitak samokontrole, agresivno ponašanje te sklonost samoubojstvu. U stručnoj i naučnoj literaturi se sve češće pojavljuje engleski pojam “meth mouth” koji objedinjuje i označava promjene u usnoj šupljini izazvane upotrebom metamfetamina, a primarno se odnosi na suhoću usta (kserostomija) i opsežne karijesne lezije (rampantni karijes). Naime, opsežne i brzonapredujuće karijesne lezije, posebno na bukalnim i aproksimalnim plohama prednjih zuba gotovo su pa nezaobilazna nuspojava kod zavisnika o metamfetaminu.

Takvi zubi mijenjaju boju, postaju tamnosmeđi, lako pucaju, lome se i mrve, zbog čega najčešće nisu pogodni za stomatološko liječenje, pa je njihovo vađenje neizbježno. Do tih promjena dolazi zbog kiselosti metamfetamina koji kod oralne primjene nagriza zubne plohe, a osim toga isušuje usnu šupljinu, te tako umanjuje zaštitno djelovanje sline i ubrzava pojavu karijesa. Kako metamfetaminskim zavisnicima nedostaje apetita, oni su skloni konzumaciji visokoenergetskih gaziranih pića. Ta pića isto tako mogu nagrizati zubne plohe te tako ubrzavaju trošenje i propadanje zuba. S obzirom na to da je djelovanje metamfetamina razmjerno dugo (obično od šest do osam sati, a nekada i duže), pretpostavlja se da zavisnik tokom tog vremena neće voditi brigu o oralnoj higijeni i pranju zuba, što dodatno pogoršava stanje. Kod zavisnika o metamfetaminu se osim karijesa i kserostomije često pojavljuju još i promjene okusa, te poremećaji u temporomandibularnom zglobu, miofacijalna bol i noćni bruksizam sa izraženim trošenjem zubnih ploha, što je posljedica neuromuskularne aktivnosti koja ima za rezultat parafunkcionalno kretanje zgloba. Pretjerano i dugotrajno stiskanje zuba može imati štetne posljedice na potporno zubno tkivo (parodont), pa se mogu pojaviti i parodontološki problemi.

Kokain je teška droga i pripada jakim stimulatorima. Oralno uzimanje kokaina može rezultirati anesteziranjem jezika i/ili gingive. Učestalo ušmrkavanje kokaina može se povezati s krvarenjem iz nosa, hroničnim rinitisom, perforacijom nazalnog septuma i nepca, te destrukcijom bočnih stijenki nosa, što može dovesti do njegove deformacije. Osim toga, opisane su i druge kokainske nuspojave poput smanjenja osjećaja mirisa, promuklosti, lezija na gingivi te erozije zubne cakline.

Izvor: zdrav-zivot.hr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top