Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Dentalna anksioznost – strah od stomatologa

Dentalna anksioznost – strah od stomatologa

Dentalna anksioznost cetvrtak

Statistike pokazuju kako se 15% pacijenata pati od dentalne anksioznosti. To je ozbiljnije stanje od pukog znojenja pri pomisli na posjetu stomatologu odnosno  paralizirajući strah od stomatologa ili stomatološkog liječenja.

Ako Vam je to poznato, zapamtite kako ne morate izbjegavati doktore dentalne medicine i potrebno liječenje. Mnogo je stomatologa koji imaju opremu, tehnike i brižnu narav kako bi Vam omogućili opuštenije redovne kontrole.

Šta je uzrok dentalnoj anksioznosti?

Lako je okriviti mamu i tatu za strah od stomatologa. Istina je kako njihov stav prema liječenju kod stomatologa utiče na stav djeteta. Braća i sestre takođe igraju važnu ulogu.

Strah od stomatologa potiče i od prijašnjeg neugodnog ili bolnog iskustva, nemoći u situaciji u kojoj se nalazite na stomatološkoj stolici, srama ili zbog ismijavanja zbog straha.

Kako dentalna anksioznost utiče na cjelokupno zdravlje?

Izbjegavanjem redovnih kontrola zuba postaju ranjiviji na duboke karijese, a kada se karijes razvije posljedica je loš zadah. Posljedica toga je gubitak samopouzdanja i smanjenje socijalnih kontakata.

Jedna je stvar kada zbog dentalne anksioznosti trpe međuljudski odnosi, a sasvim je druga kada ona počinje imati uticaja na zdravlje cijelog organizma. Zdravstvene posljedice mogu biti vrlo neugodne i poprilično ozbiljne. Zbog izbjegavanja kontrola, može doći do hronične upale gingive i zuba. To dalje može smanjiti Vašu mogućnost žvakanja i dobru probavu, uticati na govor i dovesti do bolesti srca.

Načini za prevladavanje straha

  • sedacija (oralna, intravenska i dušičnim oksidulom)
  • tehnike joge za disanje i opuštanje
  • slušanje muzike s mp3-ja tokom posjeta
  • hipnoterapija

Pri tome je važno o svojim strahovima razgovarati sa stomatologom.

Izvor: dentalna medicina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top