Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Izbor oblika zuba prema licu pacijenta

Izbor oblika zuba prema licu pacijenta

Da li va-i zubi odgovaraju obliku lica srijedaPostoji oko 25 različitih boja, nijansi, zuba, barem tri različite teksture površine (način kako se svijetlo reflektuje od frontalnih zuba), nekoliko različitih tipova keramika od kojih je svaka drukčije transparentna (faktor važan u odluci želimo li zadržati prirodnu boju zuba i učiniti je zdravijom ili je potpuno blokirati), nekoliko dužina koje svaka faseta-krunica može imati u odnosu na susjedne zube i više od 60 opisanih stilova osmijeha… Kako onda da budete sigurni da ćete dobiti ono što vama najbolje pristaje?

Oblik

Ako razmišljate da promjenama na zubnom nizu uljepšate osmijeh, ima nekoliko važnih elemenata koje morate razmotriti! Prvo i prije svega – oblik lica. Ukoliko ga ne postavimo kao početni parametar, sigurno će cijela rekonstrukcija imati neprirodan karakter!

Evo i nekoliko preporuka.

Sitnije lice – ukoliko imate sitnije lice, težite ka kraćim ovalnijim nadoknadama! Duže kockaste nadoknade izgledaće predominantno i predimenzionirano!

Punije lice – ukoliko je lice punije, ovalnije, blago izduženi zubi daće licu mršaviji izgled. Kod izrazito uskih lica treba izbjeći duge, tanke nadoknade. Osmijeh je moguće proširiti nešto širim nadoknadama koje zajedno sa bočnim vinirima daju punoću osmijehu i uklanjaju takozvane tamne tunele između zuba i uglova usana. Time se dobija potrebna punoća osmijeha što čini da on postaje znatno prijatniji i puniji!

Kockasto lice – „Kockasti” lik moguće je malo ublažiti uz pomoć blagog rekonturisanja zuba i ublažavanja oštrine uglova na zubima!

Dužina

Nekada je slučaj da je usljed problema izazvanih parodontopatijom grupa zuba preeksponirana, „ispliva” usljed povlačenja desni, a kod drugih, upravo obrnuto, zbog nedostatka zuba ili različitih parafunkcionalnih navika prednji zubi su se skratili, istrošili i dobili potpuno drugačiji izgled.

Kroz različite analize ustanovljeno je da odnos širine i dužine centralnih sjekutića treba da bude oko 82-85%. Drugi zubi takođe imaju svoju proporciju. Istovremeno, vidljivost zuba do 2 mm, pri mirovanju, karakteristična je za mladalačke zube, tokom života ta dužina se gubi.

Poznato je da se kod starijih ljudi pri osmijehu ne vide gornji zubi. Vraćanje te vidljivosti uz pomoć nadoknada upravo je put ka podmlađivanju osmijeha!

Ukoliko se zubi dovoljno vide ispod gornje usne, ali prilikom osmijeha izgledaju prekratki, moguće je uz pomoć parodontalno hirurškog zahvata povećati vidljivu površinu zuba.

U svakom slučaju, nabrojana pravila i poželjne proporcije predstavljaju samo vodič za skicu finalne rekonstrukcije. Dodati potrebnu individualnost, blage nepravilnosti i igranje sa oblicima, a u cijelu kreaciju, naravno, uključiti i pacijenta sa njegovim zahtjevima i željama.

Izvor: estetska.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top