Home / Slobodno vrijeme / Bašta – odmor za vaše oči

Bašta – odmor za vaše oči

Japonská sekce ve venkovním areálu botanické zahrady

Pri planiranju ili samo razmišljanju o osnivanju vrta svatko želi travnjak, pa makar bila to i sasvim mala travnata površina. Razmislite želite li uz njega i koju gredicu s cvijećem, koje je najbolje smjestiti uz ivicu, kako biste kasnije travnjak lakše kosili i održavali. Za dobar travnjak je potreban sloj od oko 20 cm kvalitetne zemlje. Ukoliko u svom budućem vrtu nemate takvu, preporučamo da malo bolje pripremite teren za sadnju trave te da na očišćen teren nasipate novu kvalitetnu zemlju, mrvičaste strukture, pogodne za uzgoj trave. Kasnije će vam se taj trud i investicija višestruko isplatiti jer osim što ćete imati lijepu, gustu, kvalitetnu i otpornu travu imat ćete i poravnato tlo i travnjak.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Najbolje bi bilo da teren očistite grubo već u jesen, prije prvih mrazeva. Bilo bi dobro da cjelokupnu površinu travnjaka preštihate ili ako je veća površina preorete motorkultivatorom. Zemlju grabljama poravnajte. To je ujedno i jedini način pripreme tla i u proljeće, između polovice marta ili polovine maja, sijte travu. Nemojte je sijati kasnije jer tada dolazi suši period, pa bi tek posijana trava i sjeme moglo stradati od vrućine ili suše. Ako se odlučite na mix trava što vam i mi savjetujemo svakako uzmite onu smjesu u kojoj je zastupljena i djetelina, jer ona osim što poboljšava tlo strukturno ga obogaćuje i kiseonikom.

Japonská sekce ve venkovním areálu botanické zahrady

Kod odabira vrste trave trebali bi obratit pozornost na važnost i ulogu buduće travnate površine, da li će se površine često upotrebljavati, gaziti ili će biti samo ukrasni dijelovi vrta, to je važno jer postoje vrste trava koje izuzetno dobro podnose učestalo košenje, i korištenje tj. gaženje.

Izvor:  dom.com.hr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top