Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Hlorheksidin (CHX) – 2.dio

Hlorheksidin (CHX) – 2.dio

HLORHEKSIDIN 1-dio.

ADS − patentirana formula koja otklanja neželjena dejstva hloheksidina Stomatolag pacijentu prepiše terapiju s hlorhesidinom radi postizanja odgovarajućeg protivbakterijskog djelovanja, što znači da pacijent mora prepisanu terapiju i da primjeni. Da bi se postigli željeni rezultati terapije i bolja prihvaćenost kod pacijenata, hlorheksidinu se dodaju različite supstance (peroksiborati, polivinilpirolidon (PVP) ili natrijum metabisulfit Na2 S2O5 i askorbinska kiselina) koje utiču na smanjenje prebojavanja kao neželjenog sporednog efekta hlorheksidina. Švajcarski proizvođač Curaden International AG je, da bi se izbjegla neželjena dejstva hlorheksidina, svojoj hemijskoj liniji proizvoda za usnu higijenu dodao posebnu formulu, sistem ADS. Dva njegova glavna sastojka su upravo natrijum metabisulfit i askorbinska kiselina.

U uporednim studijama je dokazano da ADS utiče na sprjčavanje prebojavanja zuba. Isti proizvođač je kod razvoja svoje hemijske linije proizvoda išao korak naprijed – niti u jednom proizvodu nema alkohola, za koji znamo da isušuje sluzokožu usne duplje. Sistem ADS, tj. sastojci koji ga sačinjavaju djeluju usporavajuće na pojavu prebojavanja, koje je posljedica terapije s hlorheksidinom. Pri tom je bitno da ti sastojci dodani hlorheksidinu ne sprječavaju prebojavanje koje je posljedica konzumiranja veoma pigmentirane hrane, kafe, čaja, bundevinog ulja, crvenog vina i drugih životnih navika (pušenje). Sistem ADS takođe nema efekat bjeljenja na već postojeću obojenost zuba i desni. Odbačene sumnje o smanjenoj djelotvornosti hloheksidina zbog sistema ADS Neki stručnjaci su se pitali da li efikasnost hlorheksdina ostaje ista iako mu dodamo sistem ADS, ili je možda djelotvorniji bez te „dodatne vrijednosti“. Više uporednih studija koje su istraživale upravo djelotvornost hlorheksidina s dodatnim ADS i djelotvornost hlorheksidina koji ovaj sistem ne sadrži, utvrdilo je sljedeće: – dodavanje antipigmentacijskog sredstva (sistema ADS) ne utiče na protivbakterijsku efikasnost hlorhesidina, – gingivalni indeks i indeks plaka se kod upotrebe obe vrste u istom vremenskom razdoblju sasvim jednako smanjuju, – hlorheksidin s dodatnim ADS je podjednako djelotvoran kod ublažavanja upalnih procesa u ranoj postoperativnoj fazi zarašćivanja kao i samostalni hlorheksidin, – hlorheksidin s dodatnim ADS prouzrokuje prilično manje prebojavanja nego samostalni hlorhekisdin, – hlorheksidin s dodatnim ADS ima manji efekat na promjenu u osjećaju ukusa, prouzrokuje manje promjene u sposobnosti razaznavanja ukusa slanog i manje nadražujuće djeluje na tkiva u ustima. Zato možemo da zaključimo da je hlorheksidin s dodatnim ADS bolje prihvaćen kod pacijenata jer uspješno spriječava neželjene sporedne efekte, a djelotvornost ostaje ista.

Šta stoji na putu prema potpunom uspjehu? Nakon što smo utvrdili da hlorheksidin djeluje zaista djelotvorno protivbakterijski, i da njegove neželjene efekte uspješno savladavamo s dodatnim sistemom ADS, potrebno je još pažnju posvetiti mogućim preprekama na putu ka uspjehu ovog uspješnog para supstanci. Djelovanje ometaju neke supstance koje često sadrže paste za zube i drugi proizvodi za oralnu higijenu. To su različite anjonske tvorevine – deterdženti, paste za zube, teč- nosti za ispiranje, sredstva za zgušnjavanje, akrilati, pa i natrijum lauril sulfat i drugi jaki deterdženti i sufraktanti. Ti česti sastojci zubnih pasti inače ne anuliraju protivmikrobno djelovanje hlorheksidina u potpunosti, ali prilično skraćuju vrijeme njegove efikasnosti. Zato moramo biti pažljivi da nehotice istovremeno ne koristimo preparate (npr. zubne paste) koje sadrže te supstance i koje ometaju hlorheksidin (npr. NLS), jer bi njegova efikasnost bila znatno umanjena.

Izvor: DT

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top