Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Liječenje oralne kandidijaze

Liječenje oralne kandidijaze

Lijeƒenje oralne kandidijaze srijeda

Oralna kandidijaza infekcija je sluznice usne šupljine izazvana gljivicom iz roda Candida. Suhoća usta odgovara razvoju kandidijaze zbog više razloga. Smanjuje se količina antimikrobnih proteina sline, izostaje mehaničko uklanjanje kandide s oralne sluznice, dok niži pH usne šupljine odgovara njezinom rastu.

Upotreba antibiotika širokog spektra remeti normalnu mikrobnu floru usne šupljine što rezultira razmnožavanjem kandide i razvojem infekcije. Imunosupresivni lijekovi i kortikosteroidi takođe mogu odgovarati nastanku infekcije kandidom. Od ostalih uzročnika koji mogu dovesti do razvoja kandidijaze treba spomenuti šećernu bolest, anemiju, manjak vitamina B kompleksa te prirođene i stečene poremećaje imuniteta.

Liječenje oralne kandidijaze provodi se lokalnom primjenom protugljivičnih lijekova. Najčešće se primjenjuju nistatin kapi (3 puta na dan 30 kapi tokom 2 sedmice) ili mikonazol gel (4 x na dan pola mjerne kašike tokom 2 sedmice). U tvrdokornijim slučajevima, koji ne prolaze primjenom lokalne terapije, preporučuje se uraditi  kulturu kandide u stolici. U slučaju pozitivnog nalaza ordiniraju se sistemski protugljivični lijekovi. Najčešće se ordiniraju flukonazol (50 – 100 mg na dan tokom 2 sedmice) ili itrakonazol (100 mg na dan tokom 2 sedmice). Prilikom ordiniranja sistemskih protugljivičnih lijekova treba paziti na spomenute nuspojave.

Opet treba ponoviti da je kandida dio normalne flore usne šupljine koja postaje patogena samo ako postoji uzrok koji dovodi do poremećaja imunološkog odgovora domaćina. Stoga pri liječenju kandidijaze nije dovoljno samo liječiti infekciju kandidom nego je potrebno i otkriti uzrok koji je doveo do razvoja infekcije.

Potrebno je uzeti detaljnu anamnezu bolesnika i uraditi kompletnu krvnu sliku, pretrage za serumsko željezo, feritin, folate, vitamin B12 i glukozu u krvi. Ako postoje odstupanja, potrebno ih je ispraviti. U određenim slučajevima preporučljivo je uraditi testiranje na HIV. Bolesnicima treba dati uputstva o pravilnom održavanju higijene usne šupljine i zubnih proteza. Nakon svakog obroka proteze treba oprati, a preko noći ih držati u otopini antiseptika (3% borna kiselina). Ako se bolesnici liječe protugljivičnim lijekovima, a ne održavaju proteze antiseptikom, infekcija oralne sluznice stalno će se ponavljati potaknuta kandidom naseljenom na površinu proteze. Nakon izlječenja kandidijaze, proteze preko noći treba držati u čaši s vodom. Ako bolesnici imaju suha usta, potrebno je ustanoviti i liječiti uzrok suhoće. Poželjno je izbjegavati prehranu bogatu ugljikohidratima i svakako je potrebno prestati pušiti. Ako bolesnici uzimaju kortikosteroide u spreju za liječenje astme, treba ih savjetovati da isperu usta vodom nekoliko minuta nakon svake upotrebe spreja. Jedino terapija koja je usmjerena na uklanjanje uzročnika, a ne samo na otklanjanje simptoma kandidijaze, omogućuje uspješno izlječenje bolesnika i spriječava vraćanje bolesti.

Izvor: zdrav-zivot.hr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top