Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / I lijekovi mogu da oštete desni

I lijekovi mogu da oštete desni

I lekovi mogu da oštete desni petak

Krvarenje desni može biti posljedica upale, loše higijene, krvnih poremećaja, pa i  nedostatka vitamina C i K. Međutim, i neki lijekovi mogu biti uzrok.

Postoji veliki broj lijekova koji izazivaju razne promjene na desnima: antiepileptici (lijekovi koji se koriste u liječenju epilepsije), imunosupresivi (lijekovi koji se koriste za spriječavanje odbacivanja transplantiranih organa), nesteroidni antiinflamatorni lijekovi (aspirin, brufen, diklofen i dr.), kortikosteroidi i hormoni.

Najveći problem na desnima izazivaju nesteroidni antiinflamatorni lijekovi. Jedan od najčešće korišćenih lijekova te vrste je aspirin (acetilsalicilna kiselina). Aspirin je takozvani antitrombocitni lek koji spriječava zgrušavanje krvi djelujući isključivo na trombocite.
Pored korisnog dejstva, aspirin ima i neke neželjene posljedice. One su iritacija gastrointestinalne sluzokože, ulkus, gastrointestinalno krvarenje i krvarenje desni. Kod osoba koje uzimaju aspirin krvarenje desni može biti jako izraženo. Često se pored aspirina, kao na primjer poslije moždanog i srčanog udara, moraju uzimati i neki antikoagulantni lijekovi (heparin, farin, sintrom, plaviks i dr.), što može još više da pojača krvarenje desni – kaže profesor dr Bešir Ljušković.

Pošto se ovi lijekovi obično uzimaju na duži vremenski period, a često i doživotno, krvarenje desni iz navedenih razloga stvara velike probleme osobama koje ih uzimaju. Pokušaj ukidanja aspirina je vrlo rizičan i to se ne smije činiti bez saglasnosti lijekara.

I najmanja upala desni provocira krvarenje. Da bi se to izbjeglo, mora se održavati besprijekorna oralna higijena. Potrebno je prati zube poslije svakog jela, najmanje tri minuta. Za pranje zuba koristiti paste koje imaju antiinflamatorni efekat. Treba koristiti i zubni konac bar dva puta dnevno. Zubne četke treba da budu srednje tvrdoće ili mekane, a treba izbjegavati čvrste četke koje mogu da povrijede gingivu i provociraju krvarenje – savjetuje dr Ljušković.

On savjetuje češće posjete stomatologu, bar jednom u dva mjeseca. Naslage na zubima koje pacijent nije u stanju da ukloni sam mora da ukloni stomatolog.

Vrlo je važno da stomatolog ukloni plak, kamenac i konkremente, neadekvatno urađene plombe koje iritiraju gingivu, sve loše proteze, krunice i mostove. Treba posebno obratiti pažnju na stare krune koje su povlačenjem desni postale kratke, što pacijent uvek ne primjeti, i idealno su mjesto za nakupljanje plaka koji izaziva upalu desni – kaže dr Ljušković.

Lijekovi koji najčešće izazivaju krvarenje desni

Imunosupresivi

Lijekovi koji se koriste za spriječavanje odbacivanja transplantiranih organa takođe izazivaju uvećanje gingive, često i jako izraženo. Uvećane desni su podložne upali i formiranju parodontalnih džepova, što vodi u parodontopatiju.

Nifedipinski preparati

U liječenju kardiovaskularnih oboljenja, naročito u kontroli visokog krvnog pritiska, dosta se koriste blokatori kalcijumskih kanala, odnosno nifedipinski preparati. Ovi lijekovi mogu da izazovu uvećanje desni kod oko 35 odsto osoba koji ih koriste.

Antiepileptici

Lijekovi koji se koriste u liječenju epilepsije, prije svega hidantoinski preparati, pošto se obično duže koriste, mogu da izazovu uvećanje desni. U zavisnosti od slučaja, to uvećanje može biti jako izraženo pa se može desiti da tako uvećane desni prekrivaju pola krune zuba, a nekada i cijelu krunu. Ovaj problem se obično rješava operativno.

Kortikosteroidi i hormoni

Hormonski preparati takođe mogu da izazovu promjene na desnima u vidu uvećanja, crvenila i krvarenja.

Nesteroidni antiinflamatorni lijekovi

Ovde spadaju aspirin, brufen, diklofen…

Izvor: zena.blic.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top