Home / ZANIMLJIVOSTI / Oralna higijena / Čistač jezika

Čistač jezika

cistac jezika ponedeljak

Znate li da se velika količina štetnih bakterija u usnoj šupljini nalazi upravo na jeziku? Jezik nije gladak i na njegovoj površini se zadržava velika količina štetnih bakterija. Jezik je prekriven sitnim izraslinama – papilama.

Postoji više vrsta papila, a većina njih sadrži brojne okusne bradavice mikroskopskih veličina. Udubine pored sitnih papila idealno su stanište za bakterije, obzirom da je to područje vlažno i toplo i s redovnom opskrbom hrane. Samim pranjem zuba nećemo se riješiti svih nakupljenih bakterija, niti neugodnog zadaha.

Zato bi jezik trebalo očistiti i prije odlaska na spavanje i svako jutro nakon buđenja. Umjetnost čišćenja jezika u istočnim kulturama je prisutna više od 1000 godina. Stomatolozi smatraju da je potrebno čistiti cijelu usnu šupljinu, a ne samo zube.

Čistač ili strugač jezika je važna stvar u održavanju higijene usne šupljine. Čistač ima dršku i nastavak koji može biti nazubljen ili gladak i njime se prelazi preko jezika. Uklanjanjem bakterija s jezika od ključne je važnosti za očuvanje zdravlja u ustima. To postižemo dnevnim fizičkim uklanjanjem bakterija s površine jezika. Dnevno čišćenje jezika i pranje zuba onemogućava kariogenim bakterijama, kao što su Streptococcus Mutans stvaranje štetnih kolonija na jeziku i zubima. Proces je jednostavan, isplazite jezik, 4 – 5 puta ostružite jezik krenuvši od korijena prema vrhu i nakon svake upotrebe isperite strugač/čistač i postupak je gotov.

Malo posla za tako veliki učinak! Danas se na tržištu nude strugači različitih oblika i materijala, važno je da izaberete jedan i počnete ga redovno i pravilno koristiti. Preagresivno struganje ili upotreba pogrešnog strugača (sa preoštrim ivicama) može oštetiti površinu jezika, što uzrokuje upale, krvarenja te omogućava štetnim bakterijama ulazak u krvotok.

Savjet: isto kao što svakodnevno rutinski peremo ruke i zube, neka čišćenje jezika sa posebnim strugačem postane dio Vaše rutine! Uvođenjem ove zdrave navike puno ćete učiniti za svoje zdravlje, a ulog je zaista minimalan. Kupite čistač jezika i odvojite malo vremena za čišćenje!

Izvor: violetawecare.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top