Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Kako rješiti problem razmaknutih zubića

Kako rješiti problem razmaknutih zubića

Kako rje-iti problem taznaknutih zubi-a ponedjeljakPojavljivanje većeg prostora između izraslih mlječnih zubića je veoma često. Uvećani međuzubni prostor kod mlječne denticije može da nastane na više načina.

Koji uzroci dovode do razmaknutosti zuba kod mališana?

Četiri uzroka za razmak zuba kod djece:

1) Disproporcija viličnih grebenova i novoizniklih mlječnih zubića 
Jedan je od češćih uzroka, a znači da su zubi znatno manji od prosječnih, dok su vilice veće. Ova pojava je vrlo često povezana sa nasljednim faktorom – dovoljno je da samo jedan od roditelja ima takvu situaciju u ustima, pa da se kod djeteta razmaknutost zuba pojavi i kod stalne denticije, to jest stalnih zuba.

2) Prijevremeni gubitak nekog od mlječnih zubića 
To dovodi ili do međusobnog pomjeranja samih mlječnih zuba prema praznom prostoru, ili do prijevremenog nicanja stalnih zametaka – što na kraju izaziva njihovo neravnomjerno postavljanje u zubnom nizu, i tada nastaju međuzubni razmaci.

3) Sisanje prsta 
Ovo je veoma važan, takozvani stečeni faktor. Djeca najčešće sisaju palac, i to tako da njime guraju gornje prednje zubiće. Na taj način, palac pritiskom razmiče prisutne mlječne jedinice i dvojke gornje vilice – zbog čega nastaju “jaki” razmaci između zuba, takozvane diasteme.

4) Anodoncija pojedinih zametaka – kako mlječnih, tako i stalnih zuba kod djece
Ovaj faktor, koji je u posljednje vrijeme postao dosta čest, predstavlja potpuni nedostatak zuba, i to najčešće dvojki i četvorki. Usljed toga ostaju prazni prostori između zuba, koji se ne popunjavaju čak i kod stalne denticije. Uzrok anodoncije je vrlo često nasljedni faktor.

Šta se preduzima ukoliko dijete ima razmak između zuba?

U svakom slučaju, roditelji ne treba da brinu, zato što se svaka nepravilnost položaja zuba, pa i veliki prazni prostori između njih – vrlo uspješno riješava primjenom ortodontskih aparata. U početku se oko osme godine života prvo nose takozvani mobilni ortodontski aparati, i to dok svi stalni zubići, zaključno sa sedmicama, ne zauzmu svoje mesto (12. godina života). U slučaju da to ne dâ zadovoljavajuće rezultate, moguće je da se kasnije primjene takozvani fiksni ortodontski aparati, sa ciljem da se nicanje umnjaka pravilno usmjeri i spriječe dodatne nepravilnosti.

Izvor: yumama.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top