Home / Slobodno vrijeme / Žuta boja zrači pozitivnom energijom

Žuta boja zrači pozitivnom energijom

yellow interior design, yellow design

Bezbroj kombinacija i nijansi žute unijeće dovoljno topline i osvijetliti prostor u kojem boravite

Žuta, najsvjetlija boja u spektru, prozračna, vesela odlično se uklapa uz ljeto i sunčane dane. Donosi optimizam, sreću, idealizam i maštu. Prve asocijacije koje nas vežu za ovu boju su sunce, energija, toplina, optimizam. Bezbroj kombinacija i nijansi žute unijeće dovoljno topline i osvijetliti prostor u kojem boravite.

KAKO I GDJE KOMBINOVATI: Sjajna i topla žuta unosi vedrinu u dom bilo da se radi o svjetlijim nijansama kao što su (lanena, boja karamele, bež) ili tamnijm (zlatnožuta, boja senfa, boja kukuruza). Ovo je samo jedna od prednosti koju daje žuta kada odlučite da je iskoristite u prostoru. Po nepisanom pravilu, spavaću sobu uvijek uređujemo svjetlijim tonovima, jer su prijatni za oko i relaksaciju.

Nježnožuta je idealana za mir vaše spavaće sobe i lako je možete uklopiti s plavom posteljinom ili možete “otvoriti” prostor zelenim jastucima ili zlatnim detaljima na noćnom stoliću. Kada smo kod svjetlijih nijansi, iskoriste ih u radnoj sobi, jer daju stimulaciju za rad i proširuju vizuelno prostor. Manji prostor u kući obično je rezervisan za hodnik. Ako obojite samo jedan od zidova jarkožutom dobićete “eksploziju” energije, živosti i prostranosti koja će vas dočekati na vratima.

Posebna poslastica i zadovoljstvo može biti uređivanje dnevnog boravka. Imate dovoljno prostora da se poigrate svim nijansama žute i da je kombinujete s plavom, zelenom, ljubičastom ili crvenom bojom. Još jedna prednost je mogućnost dodavanja crnih detalja, jer su kontrasti jarkih boja žute s crnom mogući u prostorijama koje imaju dovoljno svjetlosti. Tamnožuta traži kombinaciju s jakim bojama, pa bi se dobro uklopila s tamnoplavom i zelenom. Ovakve kombinacije su idealne za energične i aktivne osobe, a one malo mirnijeg karaktera mogu da ublaže efekat žute nježnijim nijansama roze.

Ljubitelji glamura će uživati u dekorisanju zlatnim detaljima koji jednostavno privlače žutu boju. Zlatni prekrivači, jastučići, vaze, ukrasni ramovi su lako dostupne sitnice koje uvijek možete nabaviti i smjestiti na krevet ili stolić u dnevnoj sobi.

Da je žuta primjenjiva u svakom ćošku najbolji dokaz je potkrovlje. Predrasude o tamnom i skučenom prostoru koji je “gore negdje” možete pretvoriti u romatični kutak. Zidovi u žutoj boji će proširiti prostor i unijeti vedrinu proljećnog dana. Potkrovlje je, takođe, idealno mjesto na kojem možete postići efekat “retro looka” nijansama tamnosmeđe ili crne.

ŽUTA I FENG SHUI: Žuta je prepuna pozitivne energije i lagana je, a kao takva pospješuje protok životne energije. Svijetle nijanse na zidovima daju dodatnu snagu, podižu duh, osvježavaju i pridonose boljoj vitalnosti. Predmeti od prirodnih materijala poput glinenih i keramičkih posuda ili skulptura od porculana obezbjeđuju ravnotežu u prostoru, posebno u kombinaciji sa žutom bojom. Keramička vaza puna suncokreta pridonijeće osjećaju zadovoljstva. Sobe u žutim tonovima podižu osjećaj harmonije i izvrstan su izbor za prostor u kojem se odmarate.

Boja inspiracije

Žuta se najčešće veže za pronicljive, žustre i radoznale osobe. Mnogi veliki umjetnici, kao što su Van Gogh i Monet, su u svojim najboljim stvaralačkim danima bili inspirisani ovom bojom. Monet je prostor u domu takođe obojio u žuto, a po ugledu na njega kasnije su mnogi veliki slikari i umjetnici u svoj život i na platno stavili žutu.

Sonja Jovanić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top