Home / Slobodno vrijeme / 10 knjiga koje trebate pročitati u ovoj godini

10 knjiga koje trebate pročitati u ovoj godini

10 knjiga koje trebate procitati subota

Ukoliko ste ljubitelji dobrog štiva i svoje slobodno vrijeme rado provodite čitajući, onda bi vam nekoliko narednih redova moglo biti posebno interesantno.

Raspitali smo se koje su knjige dobile najveće ocjene kritičara i čitalaca, te koje su trenutno najprodavanije. Nekoliko web siteova i knjižara iz BiH i regiona je izdvojilo djela koja, ukoliko do sada niste, trebate u skorije vrijeme pročitati, a mi smo najbolje od najboljih izdvojili za vas. Sigurno se nećete pokajati ukoliko vaš izbor za čitanje i opuštanje bude neka od ovih deset knjiga, koje vam toplo preporučujemo:

1. A planine odjeknuše, Haled Hoseini

Nova knjiga „A planine odjeknuše“ Haleda Hoseinia je emocionalna, provokativna i nezaboravna priča u kojoj piše o tome kako volimo, kako štitimo jedni druge i kako se odluke koje donosimo odjekuju pokoljenjima.

2. Rukopis otkriven u Akri, Paulo Coelho

Knjiga koju nije lako definisati. Prvi put nije reč o alegoriji niti mističnom hodočašću. Ovo je zbirka mudrih misli o životu. Priča je zasnovana na vanvremenskim, univerzalnim vrijednostima, a te vrijednosti nisu fikcija jer preživljavaju test vremena.

3. Knjiga mojih života, Aleksandar Hemon

Britanska mreža BBC je „Knjigu mojih života“ uvrstila među deset najboljih knjiga u 2013.godini. Ukoliko je niste pročitali protekle, to biste svakako trebali učiniti ove godine. Ovo djelo nisu memoari, niti eseji, već istinite priče koje su nastale tokom posljednjih 13 godina Hemonovog života.

4. Otkup Sirove Kože, Abdulah Sidran

U autobiografiji „Otkup sirove kože“ Abdulah Sidran pišeo ljudima, vremenima i gradovima koje je upoznao i koje su ga za sva vremena determinirali. Sidran tako piše o Emiru Kusturici, Goranu Babiću i Slobodanu Praljku, o Sarajevu, Goraždu i Veneciji, o politici, historiji, ratovima i logorima, o filmu i poeziji, i općenito o iskustvu umjetnosti. No Otkup sirove kože je, kao svojevrsni završetak rada na svojoj autobiografiji, započet davno, još na scenariju za film „Otac na službenom putu“, ponajprije jedinstven i fascinantan porodični roman.

5. Ponovo rođen, Margaret Mazzantini

Knjiga po kojoj je snimljen istoimeni film…Sarajevo 1984. Gemma, mlada italijanska novinarka upoznaje fotografa Dijega, ljubav svog života…

Ovo je priča o strastvenoj ljubavi, nesavršenoj, baš kao i sve prave ljubavi. Priča o Gemminoj i Dijegovoj sudbini je također i priča o svima nama zato što je roman Margaret Mazzantini smjela priča o našem vremenu. O ratu i miru. Preko katarze do spoznaje da iz haosa opšteg zla može da izbije, zbunjeno i spokojno, neki novi početak, za koji se vredi boriti, uprkos svemu.

6. Spas, Isidora Bjelica

Brutalno iskren zapis sa ivice smrti. Ništa, baš ništa na ovom svijetu nije slučajno i sve se dešava sa razlogom…Nova knjiga Isidore Bjelice je zapis duše u najtežim trenucima, brutalno iskren ispis osjećanja i misli književnice od onog trenutka kada je saznala da boluje od neizlječive bolesti… Ona je i literarni hologram njene duše i lutanja tijela sa najtežom dijagnozom koje potraga za spasom vodi preko Pariza, Floride, Indije, Šri Lanke do čudesnog ostrva Egina, doma Svetog Nektarija, pravoslavnog sveca, iscjelitelja neizlečivih bolesti.

7. Jovanka Broz – Moj život, moja istina, Žarko Jokanović

„Bog mi je dao divan život pored Tita. Ali koliko godina mi je bilo lepo – još više godina sam bila progonjena, mučena i zlostavljana. O meni su širili strašne laži. Neki bi i danas hteli da se istina nikada ne dozna. A ja to neću da dopustim. I danas velike sile i njihovi agenti ne daju da se objavi istina, jer im to ne ide u prilog, i zato mene i dan-danas maltretiraju, jer znam istinu o raspadu Jugoslavije. Ali na kraju dođe odozgo onaj inžinjer koji sve poravna. Da li ću ja doživjti pravdu neku – ne znam. Volela bih da doživim. Ali ne znam da li ću.“

8. Možda nebo zna, Gijom Muso

Očaravajuća priča prepuna magije, napetosti i ljubavi. Najteže od svega nije pronaći ljubav, već sačuvati je…

9. Kaluđer koji je prodao svoj ferari, Robin Šarma, Mono i Manjana

Kaluđer koji je prodao svoj ferari je knjiga koja će vas naučiti kako da ostvarite svoje snove i uzmete sudbinu u svoje ruke.

10. Utočište, Nicholas Sparks

Roman po kojem je snimljen istoimeni film. Prvi na listi najprodavanijih romana New York Timesa. „Utočište“ je ljubavna priča začinjena elementima trilera kroz koju Sparks istražuje posljedice ljubavi koja se preobrazila u zlo i donosi napetu priču o ženi koja mora da nauči da ponovo vjeruje kako bi ponovo voljela.

Izvor: brzevijesti.ba

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top