Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Liječenje otoka zuba

Liječenje otoka zuba

Lije-enje otoka zuba srijeda

Osnovni princip kod liječenja otoka je rana dijagnostika i brza, efikasna terapija.Ukoliko ste primjetili otok u ustima ili na licu javite se stomatologu što prije. Moguće je uključiti antibiotike i prije prvog pregleda. Odlaganjem terapije infekcija se može proširiti na okolno tkivo, zube i odg. prostore glave i vrata.

Liječenje otoka podrazumjeva:

  • Uklanjanje uzroka infekcije
  • Drenažu,dekompresija,aerizacija
  • Antibiotike

Da bi se postavila korektna dijagnoza i odredilo da li se zub može izliječiti, snimanje(RTG) zuba je obavezno. Pored toga, snimak služi da se odredi dužina korjenova i njihova zakrivljenost. Za vrijeme rada ponekad je potrebno napraviti još RTG snimaka da se vide pozicije instrumenta u kanalu i na kraju snimak služi za utvrđivanje dubine definitivnog punjenja kanala korjena.

Formiranje otvora za uspostavljanje drenaže

Stomatolog će prvo otkloniti razmekšalu zubnu masu i oslabljenu gleđ sa zuba. Na krovu komore pulpe formira se otvor kroz koji će prolaziti instrumenti za čišćenje kanala. Tada se omogućuje oticanje gnojnog sekreta koji se nalazi oko korjena kroz zub. Ukoliko je moguće uspostaviti dobru drenažu simptomi se smanjuju i otok prolazi za nekoliko dana. Obzirom da je živac uništen dejstvom bakterijskih toksina, cijela intervencija je bezbolna.

Hirurško liječenje laserom

Kao što smo rekli, RTG snimak je presudan za postavljanje dijagnoze, ukoliko se na snimku pokaže proces na vrhu korjena odgovarajuće veličine, preporučuje se hirurško liječenje zahvaćenog zuba, tj. skraćivanje vrha korjena. Na taj način sigurno se čisti infekcija i cijeli proces liječenja zuba se završava u jednoj seansi. Za ovu intervenciju koristi se lokalna anestezija kao kod popravke zuba koja je dovoljna da intervencija protekne bezbolno. Ovakav terapijski pristup ima vrlo visok procenat uspjeha i značajno redukuje broj posjeta pacijenta. Komplikacije koje se javljaju prilikom konzervativnog pristupa, kao što su prelom kanalnih instrumenata u zubu, prelazak materijala za punjenje kanala korjena preko zuba u okolno tkivo, su svedene na minimum. Zato, hiruršku intervenciju na zubu sa procesom na vrhu korjena preporučujemo pacijentima kao jednu pouzdanu terapijsku metodu koja se izvodi rutinski.

Vađenje zuba preporučujemo kada je proces zahvatio više od polovine korjena.

Konzervativno liječenje

Svi kanali korjena su identifikovani i očišćeni specijalnim instrumentima u obliku  “iglica”. Nekim instrumentima se radi ručno, drugi su mašinski rotirajući, a neki instrumenti se montiraju na ultrazvuk aparat i dok čiste ostatke živca iz kanala ispiraju ga dezinfikujućim sredstvom. Njihova uloga je da stvore glatku, čistu površinu cijelom dužinom kanala. Za vrijeme rada vrši se konstantno ispiranje, da bismo izbacili debris i izvršili sterilizaciju. Pošto  je infekcija uzela maha, zub se ne može zatvoriti u prvoj seansi. Tek u narednoj posjeti, u kanal se ubacuju razni preparati i zub se zatvara privremeno da bi, tokom određenog vremena, infekcija unutar zuba bila suzbijena. Uglavnom je potrebno nekoliko posjeta ordinaciji da bi se završila ova fazu liječenja.

Punjenje kanala korjena

Kada su kanali očišćeni, oblikovani i dezinfikovani, mogu se definitivno napuniti. Materijal za punjenje kanala korjena, (koji se zove gutaperka) sa specijalnom pastom koja omogućuje hermetičko zatvaranje, ubacuje se u kanal. Na taj način onemogućen je ulaz bakterija i obezbjeđena dugotrajnost zuba. Izlječen zub preko koga je stavljena nadogradnja i keramička krunica ili ubačen pulparni kočić kao alternativa može trajati cijeli život. Keramička krunica se stavlja preko izlječenog zuba, jer može doći do frakture krunice zuba, obzirom da je ona oslabljena zbog karijesa i otvora koji je napravljen zbog liječenja.

Komplikacije u liječenju kanala korjena

Uprkos velikom trudu, ipak se dogodi da mali procenat liječenja kanala korjena doživi neuspjeh. Ovo se naročito dešava kod liječenja zuba koji je prethodno otekao ili ako je na tom zubu ranije pokušano liječenje. Ipak, mnogi zubi se spasu od vađenja i liječenje kanala korjena je definitivno vrlo korisna alternativa.

Tokom terapije vrlo tanki i delikatni instrumenti se koriste za vađenje živca i oblikovanje kanala korjena. Ponekad, oni se mogu prelomiti u kanalu, naročito ako je on jako zakrivljen. To ne mora da znači da je terapija propala. Oni se mogu izvaditi iz kanala ili jednostavno zaobići definitivnim punjenjem. Nekada se terapija završi zalomljenim instrumentom u kanalu koji se tu ostavlja i u većini slučajeva to ne predstavlja problem.

Izvor: drlolin.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top