Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Prirodni lijekovi protiv zubobolje

Prirodni lijekovi protiv zubobolje

Prirodni lijekovi protiv zubobolje cetvrtak

Nije lako izdržati bol u zubima. Dobre vijesti su: sa poboljšanom zubnom njegom i redovnim kontrolama, užasni bol u zubima nije tako uobičajen kao nekada. Ali, kada se bol ipak pojavi, to je važan znak koji ne treba zanemarivati- čak i kada sam od sebe nestane.

Treba da smatrate sebe jako srećnom osobom ako niste prošli kroz agoniju i užasan bol. Ali, nikada ne znate šta može da vam naškodi u bliskoj budućnosti. Zato, uvijek treba da znate ponešto o oslobađanju bola zuba.

Budite spremni da nepodnošljivi bol  spriječite odmah. Iako je posjeta zubaru jedna od opcija, ovoga puta isprobani kućni lijekovi nude automatsko olakšanje od agonije zubobolje.

Endodontisti daju savjete o olakšanju bola

Ne ignorišite manji ili prolazni bol. To može biti znak problema koji se može liječiti prije nego što problem nastane. Oštar bol pri žvakanju može biti znak napukle ili olabavljene plombe, pukotine u zubu ili karijesnog zuba. Zubobolja je jača noću zato što sva krv odlazi u vašu glavu kada legnete. Podizanje glave može pomoći da se smanji bol.

Ako se plašite popravke zuba, pričajte sa vašim zubarom o vašim strahovima. Ovo može pomoći da umanjite brige, a studije su pokazale da opušteni pacijenti manje osjećaju bol.

Ukoliko osjećate bol prilikom popravke, recite zubaru. U većini slučajeva može se učiniti nešto da se nelagodnost ukloni.

Vodite računa o vašim zubima. Perite ih pravilno, koristite zubni konac i redovno idite na kontrole. To je najbolji način da izbjegnete bol u zubima i da sačuvate vaše zube za cijeli život.

Nekonvencionalni savjeti o tome kako zaustaviti zubobolju

Oslobađanje bola rasta umnjaka je najefektnije kod kodeina, hidrokodona i oksikodona. Većina proizvođača kombinuje analgetike sa narkoticima koji se mogu dobiti bez ljekarskog recepta da bi postigli efekat oslobađanja bola.

Led nudi izvrsne efekte trnjenja. Držite led oko bolom zahvaćenog područja i pokušajte da ga pritisnete na to mjesto. Najčešće, bol se smanjuje, pošto je led sjajan u suzbijanju bola na nervne završetke.

Uzmite krastavac iz bilo koje piljare i isjecite ga na deblje kolutove. Držite ih na i oko zuba koji vas boli i počeće da djeluje ostavljajući umirujući efekat.

Stavite mali snop listova sušene nane oko bolnog zuba oko 15 minuta a onda ga ispljunite. Ponovite isto 10 do 15 puta na dan. Nana djeluje dvostruko. Prvo, izvlači apsces na površinu, a njena ljutina daje umirujući efekat.

Među najefektnijim domaćim ljekovima za zubobolju je bijeli luk. Čen bijelog luka sa malo soli treba staviti na oboljeli zub. Oslobodiće vas bola a ponekad,čak, i izjlečiti. Takođe, treba sažvakati čen luka dnevno i to ujutru. To će učiniti lječene zube zdravim i jakim.

Najčešće zubobolja počinje noću, kada postoji malo toga što možete učiniti osim da popijete tabletu protiv bolova i čekate zubarsku intervenciju do jutra u agoniji. Zato, ne paničite. Pretražite vaše kuhinjske police i pronaći ćete brojne načine da se oslobodite bola.

Izvor: stomatologija.info

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top