Home / Slobodno vrijeme / Očuvani i lijepi zubi umanjuju broj godina

Očuvani i lijepi zubi umanjuju broj godina

O-uvani i lijepi zubi umanjuju broj godina petak

Naši zubi takođe otkrivaju godine pa ukoliko barem malo marite za njima, krajnje je vrijeme da nešto učinite.

Prema nekim istraživanjima, očuvani i lijepi zubi umanjuju broj godina za čak 20.

Zbog toga se sve više ljudi na zapadu odlučuje za izbjeljivanje, no time zubi postaju bjelji i sjajniji, ali ne i zdraviji. Za zdravlje i što duže očuvanje mladolikog osmijeha potrebno je odvojiti vrijeme za redovnu i pravilnu zubnu higijenu. Ne radi se samo o dvominutnoj higijeni dok se ujutro žurimo na posao ili dok s jednim zatvorenim okom peremo zube sanjajući krevet.

Bitno je da upotrebljavate zubnu pastu koja vam odgovara. Danas postoji širok izbor zubnih pasta proizvedenih za mnoga stanja, uključujući karijes, gingivitis, kamenac, mrlje na zubima i preosjetljivost zuba. Pitajte svog stomatologa koja je zubna pasta najbolja za vas.

Četkicu trebate promijeniti kad počnete primjećivati znakove istrošenosti ili nakon tri mjeseca. Takođe, vrlo je bitno promijeniti četkicu nakon prehlade jer dlačice mogu sadržavati klice koje mogu uzrokovati ponovnu zarazu.

Pravilno čišćenje koncem uklanja plak i ostatke hrane na mjesima koja četkica ne može lako doseći, ispod linije zubnog mesa i između zubi. Budući da naslage plaka mogu uzrokovati upalu i krvarenje zubnog mesa, svakodnevno čišćenje koncem toplo se preporučuje.

Vodicu koristite nakon pranja zubi. Čep bočice napunite vodom do označene linije (20ml). Pažljivo isperite 30 sekundi, grgljajte i ispljunite (ne gutati). Dokazano štiti od naslaga, bakterija i karijesa i na teško dostupnim mjestima.

Što podrazumijeva dobra oralna higijena?

Rezultat dobre oralne higijene je usna šupljina koja izgleda i miriše zdravo. To podrazumijeva da:

  • Zubi su čisti i slobodni od naslaga
  • Zubno meso se čvrsto drži uza zube i ne boli niti ne krvari tokom četkanja zuba ili čišćenja zubnim koncem
  • Loš zadah nije stalno prisutan

Ukoliko vaše zubno meso boli ili krvari tokom četkanja ili čišćenja zubnim koncem, ili stalno imate loš zadah, posjetite stomatologa.

Stomatolog vas može naučiti ispravnim tehnikama oralne higijene i ukazati na područja u usnoj šupljini koja zahtijevaju posebnu pažnju tokom četkanja ili čišćenja zubnim koncem.

Održavanje ispravne oralne higijene jedna je od najvažnijih stvari koju možete učiniti za zube i zubno meso. Zdravi zubi, ne samo da vam omogućuju da dobro izgledate i da se dobro osjećate, nego i da pravilno jedete i govorite. Dnevna preventivna njega, uključujući odgovarajuće četkanje i čišćenje zubnim koncem, pomoći će zaustavljanje problema prije nego što se razviju i manje je bolna, skupa i zabrinjavajuća nego liječenje problema kojima je dopušteno da se razviju.

Izvor: dnevno.hr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top