Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Postoperativna komplikacija u implantologiji – pregrijavanje kosti

Postoperativna komplikacija u implantologiji – pregrijavanje kosti

postoperativna-komplikacija-u-implantologiji-petak

Prilikom izrade ležišta dentalnog imlantata povećava se temperatura okolne kosti koja, ukoliko prijeđe kritičnu vrijednost, može uzrokovati hiruršku traumu, uzrokovati resorpciju  kosti, kao i izostanak oseointegracije .

Dokaz pregrijavanja kosti moguće je vidjeti kao radiolucenciju periimplantatne kosti na radiološkoj slici ubrzo nakon  postavljanja implantata. Prema istraživanju, kritična temperatura kod koje je kost osjetljiva prilikom osteotomije iznosi 47°C, ireverzibilno oštećenje kosti nastaje pri 53°C u trajanju od 1 minute, a vidljivi znakovi koštane nekroze nastaju kod temperatura većih od 60°C. Najveću važnost u održavanju temperature okolne kosti niskom ima obilna irigacija fiziološkom otopinom koja se prije operacije može držati u hladnjaku.

Prilikom rada u gornjoj vilici, naročito s produženim nastavkom, preporučljivo je irigirati  iz dodatnog izvora čime se kompenzuje gubitak tečnosti zbog gravitacije.  Irigaciju može obavljati asistent sa špricom i kateterom. Tupa svrdla za preparaciju takođe mogu povećati temperaturu, stoga je bitno uvijek raditi s oštrim svrdlima i voditi evidenciju o broju osteotomija u odnosu na kvalitetu kosti i korištena svrdla. Potrebno je pravilno aplicirati i dozirati silu te bušiti  u razmacima tako da svrdlo bude u kontaktu s kosti svakih 1 – 3 sekunde uz pokrete unutra – van.

Pridržavanjem navedenih smjernica prilikom izrade ležišta za implantat, temperatura nikada ne prelazi 33.8°C kroz maksimum od 5 sekundi bušenja.

Izvor: Darijan Tubikanec (dipl. rad)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top